Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Iemand verstand van opnieuw socialiseren?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Iemand verstand van opnieuw socialiseren?

    Zoals jullie hebben kunnen lezen in het voorstel topic hebben wij nu bijna 3 weken een Grijze Roodstaart in huis, hij is 7 jaar oud en schijnt heel tam te zijn geweest, de mensen waar wij hem vandaan hebben gehaald hadden hem een week of 2 ( nogmaals, zeggen ze) maar waren bang voor hem. Vooral de man greep hem steeds bij zijn snavel vast, nu kan ik begrijpen dat je daar als papegaai niet erg blij van wordt en daar op reageert door te gaan bijten, nu wil ik eens vragen of er iemand is op dit forum die hier verstand van heeft en mij misschien wat tips kan geven of iet dergelijks, ik zal even omschrijven wat er gebeurd....

    Wanneer hij in zijn kooi is, bijvoorbeeld in de ochtend, en wij komen naar beneden, dan roept/fluit hij naar ons, hij mag er dan nog niet uit want ik vind dat te vroeg en ga meestal eerst de boodschappen doen of naar mijn werk, 2 x 2 uur per week, ik zeg dan altijd goedemorgen en doe de gordijnen open en verschoon zijn water, dit gaat tegenwoordig wel al zonder bijten, in het begin moest ik echt heel erg uitkijken, want hij hing echt in mijn vingers, maar goed dat hebben we dan alweer overwonnen.

    Als hij uit zijn kooi mag is hij echt zichtbaar blij, klimt er meteen uit en rekt zich uit, poetst zichzelf en gaat dan praten en fluiten, maar als ik maar tegen de kooi aankom met mijn hand of wat ook dan zet hij zijn veren op en gaat in de aanvalshouding, nu ben ik niet bang van hem maar leuk is anders. Als hij dan bijt zeg ik nee en loop bij hem weg en reageer dan een tijdje niet meer op hem. Lekkers pakt hij dan wel weer aan en dan mag ik ook mijn hand op de kooi leggen, dan doet hij niets, ook niet als het lekkers op is want dan loopt hij gewoon weg, prima....

    Soms klimt hij naar de grond en dan zoekt hij me wel op, kan hem dan ook rustig laten opstappen en dat gaat altijd zonder bijten, kan hem ook op mijn knie zetten allemaal geen probleem maar bijvoorbeeld over zijn koppie aaien vind hij niet goed en gaat dan wel uithalen, hij klimt ook graag naar onze schouder maar dat vinden we nu niet goed omdat ik bang ben dat hij eens schrikt van een beweging ofzo en dan zal bijten, en ik heb hem liever in mijn vinger dan aan mijn oor hangen..... Als hij naar me toe komt uit zichzelf en rustig bij me zit krijgt hij ook altijd wat lekkers en beloon ik hem ook door middel van zeggen dat hij het zo goed doet enz....

    In de avond gaat hij meestal zelf zijn kooi in en dan doen wij hem dicht, ook dan gaat hij in de aanvalshouding, zet al zijn veren op en haalt uit, ook dan zeg ik weer nee, en loop weg.....

    Verder is het wel een gezellige vogel en ik heb niet het idee dat hij zich ongelukkig voelt, in het begin zat hij soms te trillen als een rietje maar dit is al een heel stuk minder.

    Iemand die dit gedrag herkend en weet of dit nog goed kan komen? Misschien doe ik wel iets niet goed, mag ook gezegd worden hoor, anders vraag ik het niet, en misschien wil ik wel te snel hoor, dat kan natuurlijk ook, en het hoeft echt geen papegaai te worden die heel de dag op mijn schouder zit enzo maar goed handelbaar en een klein beetje kroelerig zou wel fijn zijn......

  • #2
    denk dat je het op zicht wel goed doet
    wat ik met gaaien deed die bang waren,als hij bij je zit regelmatig je handen bewegen zonder hem aan te raken bijvoorbeeld aan je andere arm wrijven ofzo,in de buurt maar niet te dichtbij,zo kan hij leren dat die handen niet eng zijn en hem niks doen
    het zal tijd nodig hebben,en of het een knuffel wordt moet je maar afwachten
    het vreemde is dat ze vaak niet bang zijn van je gezicht
    heb een gaai gehad die handen aanviel ook al had je ze in je mouw dan ging hij ze zoeken
    die hem ik maanden op mijn schouder gezet en alleen maar steeds aan mijn gezicht gezeten met mijn hand,vlak bij hem dus
    na verloop van tijd was het over

    Comment


    • #3
      Inderdaad zoekt hij je handen gewoon op als ze bijvoorbeeld in je mouw zitten, hij heeft mijn man al eens in zijn oor gebeten vandaar dat we dat niet meer op ons schouder toelaten nu, overigens had ik man al gewaarschuwd hoor maar ja...... Ik blijf het een beetje vreemd geven dat hij niet bang is voor mijn hand als hij lekkers krijgt of als ik mijn hand vlak bij hem op de kooi heb liggen als hij dat lekkers opeet, aan de andere kant, volgens mij doet hij een moord voor een walnoot dus dat zal dan de verklaring wel zijn.... iig bedankt voor je reactie!

      Comment


      • #4
        erik

        barbs,

        dat negeren doe je goed, bijten is negeren.
        en over je handen die moet je intersant maken....................daar zit wat lekkers in..............en worden dan leuk en intersant.

        neem elke keer als je naar de kooi gaat eens een stukje walnoot mee(daar doet ie een moord voor) niet te groot(klein stukje) elke keer als je naar hem toe gaat krijgt ie wat dan dan wordt jij intersant(ook je man anders wordt jij leuker dan je man)
        en als je hem blind kan vertrouwen ga je minderen met belonen.
        en als je de deur van zijn kooi open doet laat hem dan opstappen voor een nootje en bij het terug brengen naar de kooi ook zo wordt het ook leuk op uit en in de kooi te gaan. (daarom kleine stukjes,je gaat veel belonen, wissel ook eens af met beloningen, appel andere noot, dan is het voor hem een verrassing en blijft hij enthusiast)
        en als je het niet vertrouwd met zijn aanvals houding laat je een stukje noot zien, en als die rustig in zijn normale doen terug is geef je hem die noot.......zo leert hij voor braaf te zijn krijg ik wat lekkers.

        laat hem iets goeds doen voor een nootje, pootje geven rondje draaien, iets zeggen, mooi fluiten enz.

        begin hier maar eens mee.
        voor over zijn koppie te krauwen, kan ik je ook leren, maar dat later.
        erik
        Last edited by erikverhage; 20-11-15, 20:31.

        Comment


        • #5
          Erik, dankjewel voor je reactie, echt top! We gaan hier eens mee aan de slag, ik ga denk ik ook een dagboekje aanmaken, ook voor onszelf om de vorderingen bij te houden, nogmaals dank en voor het koppie kriebelen roep ik tegen die tijd graag je hulp weer in....

          Comment


          • #6
            erik

            hallo Barbs,

            gaat het al beter.
            Erik.

            Comment


            • #7
              Hoi,

              Tja wat zal ik zeggen.... nog niet echt, het is beetje raar, misschien ook wel niet maar als hij zelf naar me toe komt dan is hij best vriendelijk, bijt dan wel maar meer proevend als je snapt wat ik bedoel, dus heel zachtjes maar op of in zijn hok dan blijft hij bijten/aanvallen behalve wanneer ik een nootje bij me heb. Heb de afgelopen week steeds een stukje gegeven als ik in de buurt van zijn hok kwam, heb ook veel bij hem in de buurt gezeten, zijn kooi staat bij de eethoek dus leef daar momenteel ook zo'n beetje, praat veel tegen hem, dwing hem nergens toe maar ik denk dat zijn kooi voor hem zijn veilige plek is en hij daarom zo doet, kan het mis hebben natuurlijk....

              Gister kwam hij zelf naar mij toe vliegen, hij landde toen op mijn schouder en toen mocht ik hem zelfs aaien, heb hem uiteraard uitbundig geprezen en beloond met een halve walnoot, zodra hij die van mij kreeg vloog hij ook meteen terug naar de kooi, vanmorgen tijdens het schoonmaken van de bodem van de kooi, die kan ik er uit schuiven kwam hij ook kijken en stapte hij wel op toen hij wat moeite had om van zijn kooi naar de grond te komen, er zit dus wel wat vooruitgang in hoor maar we moeten denk ik gewoon echt heel veel geduld hebben, ik denk dat hij echt een soort trauma heeft, eigenlijk is het best zielig want wij hebben heel erg het gevoel dat hij wel wil maar niet durft..... dank voor je interesse!

              Comment


              • #8
                erik

                Gister kwam hij zelf naar mij toe vliegen, hij landde toen op mijn schouder en toen mocht ik hem zelfs aaien, heb hem uiteraard uitbundig geprezen en beloond met een halve walnoot, zodra hij die van mij kreeg vloog hij ook meteen terug naar de kooi.


                barbs,

                ik heb dit stukje er even van tussen gehaald,want dit doen ze bij mij ook.................als de beloning te groot is voor direct op te eten gaan ze die ergens op een leuk plekje voor hun op het gemak op peuzelen(en dan ben je hun aandacht kwijt.) en als die klein is denkt hij wanneer krijg ik het volgende stukje en zeker als die daar zin in heeft, want hij weet nu dat het bij jou goed is.

                Dus daarom geef ik alleen kleine beloningen behalve als het mij past(als ze even rustig moeten zijn)

                dit doet elke papegaai/of toch vele,ik heb een workshop gedaan en gaf een grote ara een grote noot als beloning(en ik kreeg het zelfde als jou hij ging hem lekker oppeuzelen zonder naar mij om te kijken, en ik dacht grote papegaai grote maag grote beloning, niet dus.....geen aandacht meer)

                maar voor de rest gaat het toch goed, gewoon volhouden als je naar de kooi gaat met beloning................vertrouwen win je niet in 14 dagen dit duurt langer.

                praat hij al goed, dan kun je daar ook op gaan belonen. als hij regelmatig iets zegt.................elke keer belonen. en als hij dit goed doet een tegen woord zeggen bv zijn naam ????????? en dan zeg jij "wie ben je"en krijg jij ???????????? en dan belonen zo leer je spreken op commando of als hij "lekker" veel zegt "zeg jij noot"

                hoe meer je op positieve dingen gaat belonen(ook als hij met speelgoed of met takken bezig is) voor jou en negatieve negeert gaat hij het wel snappen hoe de huisregels werken bij jullie.
                komt wel goed................veel mee bezig zijn.

                Erik.
                Last edited by erikverhage; 27-11-15, 23:56.

                Comment


                • #9
                  Als ik het zo lees is het wel heel logisch, waarom zou je blijven zitten als je dan toch al een groot stuk noot hebt gekregen, ben blij dat ik niet de enige ben die deze "fout" maak.....

                  Qua praten doet hij het erg goed, alleen is deze papegaai in eerste instantie bij een Turks gezin opgevoed, hij praat dan ook over het algemeen Turks, nu is dat op zich geen probleem lijkt me, want de gewone dingen zoals nee en zachtjes, die kent hij wel in het Hollands, ook zegt hij zijn naam, Prens, dit is Turks voor Prins en doet echt mega veel geluiden na.... Wat ik wel heel jammer vind is dat hij heel veel dingen niet geleerd heeft, op een stok opstappen bijvoorbeeld, hij eet tot nu toe alleen maar walnoten en qua voer ben ik nu pellets aan het mengen met het voer wat hij altijd kreeg want volgens mij is dat meer snoep dan wat anders en ik heb begrepen dat dat niet echt goed is.... verder kan ik hem van alles aanbieden maar hij laat het gewoon liggen of draait zijn kop om..... wat de boer niet kent...... Maar goed, we geven zeker niet op hoor want we zijn echt wel al aan hem verknocht, en stukje bij beetje zit er wel verbetering in, daar houden we ons dan ook maar aan vast..... We gaan gewoon nog lekker zo door.... Misschien wel leuk om te melden dat hij vanmiddag toen ik met mijn zoon voor de Sint aan het surprise knutselen was hij van zijn hok af kwam klimmen om vervolgens een stuk karton aan stukjes te knagen, en dit zo vlak naast me..... ook een teken dat hij wel vertrouwen krijgt......
                  Bijgevoegde Bestanden

                  Comment


                  • #10
                    hoi Barbs, ik heb je verhaal gevolgt en heb misschien ook nog toevoegingen. Heb zelf 2 grijsjes hier die ik 4 jaar geleden geadopteerd heb. Kaatje de pop gedraagt zich alleen tov Kiki, de man, asl papegaai. Van mij wil ze niets, ja opstappen. Dit is puur uit gewoonte, ze is nog steeds bang voor mijn handen als ze deze niet ziet. Ik mag haar snavel aanraken en dat is het. Alles wat achter haar gebeurd is ze doodsbang voor.
                    op zich vind ik het helemaal niet erg dat ik haar of hem niet kan aanraken, tenslotte zijn papegaaien geen knuffelkippen.

                    Ik ga regelmatig met haar lopen en laat haar het hele huis zien en praat tegen haar en raak haar nijf niet aan. Na 4 jaar mag ik zelfs een pootje aanraken zonder dat ze in de stress schiet.
                    Wat ik hiermee wil zegeen is, het kan jaren duren voordat jouw kippie je vertrouwd.

                    Kiki daar integen verdedigd zijn vrouw en willde mij aanvllen als ik in de buurt van de kooi kwam, nu mag ik zelfs de bodem van de kooi schoon maken terwijl ze er beiden in zitten.

                    Kiki was bij de vorige baas gesocialiseerd, Kaatje niet, die vloog 1 a 2 x per dag de huiskamer rond en moest soms met een grote handdoek gevangen worden. (mijn vermoeden is dat Kaatje niet door papegaaien ouders is opgevoed, komt bij Dennis papegaaien vandaan)

                    Heb je informatie over waar jouw prins vandaan komt?

                    Opvoeden van een papegaai is niet zo lastig als dat van een kind, hou dat in je gedachten.
                    Succes en ik hoor graag van je ontwikkelingen. Groetjes Ria

                    Comment


                    • #11
                      erik

                      barbs,

                      nu zijn we al verder, als hij nu nog eens aan dat karton loopt te knagen(zeg je goed zo, en beloon hem, als dit met je stem is is dat ook goed..............dan kijkt hij wel op....en dan zie je hem denken wat doe ik nou weer goed........dus als hij dit nog eens doet......weer goed zo.......en je ziet hem weer denken.......hang dan ook een stuk je karton op in de kooi.......en dan gaat hij koppelen als ik het karton kapot maak krijg ik iets(aandacht of een beloning) en die moet jij met de tijd op rekken in het begin elke paar minuten en dan 5 minuten en zo steeds langer.............zo leer je hem bezig houden en spelen(wc rolletjes, kun je nootjes in steken wel laten zien dat er een noot in gaat)
                      maar hou wel in je achterhoofd(achter af lijkt het allemaal logisch) als je geen aandacht of beloningen meer geeft gaat hij iets niet meer doen, want hij denkt dan ik krijg toch geen aandacht mee, dus doe het zelf lekker maar)

                      pellets ik ben heel tevreden van zupreem fruitblend..........allerlei smaken van fruit en fruit eten ze normaal altijd.
                      http://www.cso-hoca.nl/index.php?act...ellets&lang=NL.......................dit is wel de harde manier om over zetten...............en jij bent wel vertrouwen aan het opbouwen dus ik zou de harde manier niet doen...........en gewoon tussen zijn eten leggen......en eens een morgen alleen pellets leggen, je kan ze ook eens zacht maken met water.............maar dat is jouw keuze.......hij wordt er wel gezonder van(meer vitaminen)
                      let op ze eten altijd eerst het lekkerste op en dan de rest............ook bij mij(bij mij moet altijd het bakje leeg zijn en dan krijgen ze wat anders..........en dit is ongeveer 10% van hun gewicht......dus weegt hij 300 gram dan eet hij gemiddeld 30 gram eten)

                      je kan ook fruit leren eten............zet hem eens op de aanrecht of op tafel waar hij op zijn gemak is..........leg een klein heel klein stukje fruit neer appel druif maakt niet uit..........zeggen dat het lekker is zelf ook een stukje opeten lekker nieuwsgierig maken.........als hij het aan raakt beloon hem maar met een stukje noot. als hij het weer aanraakt en van proeft weer belonen en zo ga je verder.


                      als je nu aanvoelt dat hij prens aan het vertellen is...........prens prens prens dan ga jij er tussen "met wie ben jij" en dan komt er per ongeluk voor hem prens en jij beloont direct dan gaat die dat koppelen als jij zegt "wie ben jij" moet ik prens zeggen en krijg ik wat.
                      ik heb ze mijn naam geleerd en weten als ik vraag wie ben ik en ze weten hun eigen naam met als ik vraag wie ben jij


                      Erik.
                      Last edited by erikverhage; 28-11-15, 17:25.

                      Comment


                      • #12
                        Riab, Leuk dat je het verhaal ook een beetje volgt, tips en adviezen zijn altijd welkom, ik kreeg bij de koop van onze Prens een Certificaat van Gendika mee en daar staat een familienaam op uit Ede vandaan, we weten dus ook niet vanaf welke leeftijd zij hem hebben gekocht, wij zelf hebben hem bij iemand uit Limburg opgehaald en het is dus van horen zeggen dat hij heel tam was, en verder kon deze meneer ons ook niets vertellen..... En ook voor ons hoeft het geen knuffelkip te zijn hoor maar het zou wel fijn zijn als hij van de zomer lekker met ons buiten kan zijn, maar goed we hebben de tijd.... en liefde..... en geduld....

                        Erik, Grappig dat je dat zegt dat ik hem dan zou kunnen belonen met mijn stem ik zal nog een foto toevoegen hieronder, dan zie je zijn reactie op mijn belonende stem.... Je tips van het fruit leren eten ga ik eens uitproberen als ik merk dat hij echt goed op zijn gemak is bij mij in de buurt, inderdaad is op tafel een goed idee...... De pellets zitten nu gemengd door zijn gewone voer en als meneer vind dat al het lekkers eruit is gaat hij met zijn bak rammelen, meestal wacht ik dan met nieuw voer geven, niet te lang natuurlijk maar hij heeft daarnet een pellet gegeten, eentje..... dat ging nog net ;-) Haha dat van dat nat maken heb ik al eerder ergens langs zien komen, ook wel het proberen waard...... ik heb pellets staan van Nutribird, als ik de zak open doe krijg ik spontaan zelf zin in die dingen dus qua geur zit dat wel goed lijkt me..... Grappig dat je ze jouw naam hebt geleerd, hij noemt zijn naam best vaak dus ik ga het eens proberen..... mag wel oppassen dat ik niet teveel ineens wil doen......
                        Bijgevoegde Bestanden

                        Comment


                        • #13
                          erik

                          barbs,
                          eigenlijk bepaald prens wanneer hij eten wil..........?

                          gewoon wachten met eten geven, hij lust dus wel pellets...........dat doen ze bij mij ook zeuren om ander eten, vooral als ze mij zien eten.
                          daar reageer ik niet op.......bij mij gaan ze vanzelf verder eten als het te lang duurt. en zeker al ik zeg we gaan slapen, want ze gaan zonder eten naar hun slaapkooi...........eerst ga ik hun kooi opruimen en netjes maken voor de andere dag........en dan gaan ze eten.
                          ik denk zo ze hebben de kans gehad om de hele dag te eten.

                          specialisten in manipuleren...............zonder dat je er erg in hebt.

                          dus wat ik zou doen....................die etensbak zo vast zetten dat die niet kan rammelen................en(als er nog eten in ligt)pas wat anders geven 15 minuten voor die gaat slapen.......(een papegaai hongert zich zelf nooit uit) na twee dagen snapt hij het wel.

                          ze aten bij mij nooit groente, tot ik erachter kwam dat ze het wel lusten, als ik ga werken geef ik groente(wel even gekookt) en pellets, 10% van hun gewicht........dus dan het is dus kiezen of delen tot ik s'avonds terug ben honger of eten. (of fruit en pellets).............als ik teveel geef weet ik op voorhand dat de groente blijft liggen........eerst pakken ze het lekkere

                          als jij naar het rammelen luistert en geeft hem lekker eten is het voor hem niet moeilijk.............rammelen is lekker eten das makkelijk ?
                          Last edited by erikverhage; 28-11-15, 20:37.

                          Comment


                          • #14
                            Even een update, eentje met goed nieuws.... Zondagavond zat ik lekker rustig op de bank te haken en ineens een hoop gefladder en daar was Prens, hij kwam echt kijken wat ik aan het doen was, hij heeft vervolgens een tijdje naast me op de bankleuning gezeten en pakte zo af en toe mijn haaknaald eens af, heb hem met woorden en wat kleine stukjes noot beloond, heb hem verder niet uit mezelf aangeraakt, dit deed hij zelf wel door zo af en toe eens mijn vinger te pakken, niet bijtend dus.... op een gegeven moment ging hij uit zichzelf terug naar het hok en gaf aan dat hij wilde slapen, hij maakt dan een bepaald geluid. Dat was dus al heel wat.

                            Vandaag ben ik na het ochtendritueel, (ontbijten met de kinderen, jongste mee naar school lopen en dan boodschappen doen en dan na thuis komst de vogels los laten) weer aan de eethoek gekropen met mijn haakwerk en mijn kom thee en ik merkte al gauw dat hij steeds meer toenadering zocht, heb veel tegen hem zitten kletsen en dergelijke, en hij ging gezellig terug fluiten en zingen en hij kan zelfs dansen.... ik kon zien aan hem dat hij op zijn gemak was, hij trilde niet meer en ging zich ook rustig zitten poetsen met mij zo vlak naast hem, voorheen ging hij dat in zijn hok doen zo ver mogelijk van mij af. En deze avond tijdens het tv kijken, kwam hij wederom naar de bank gevlogen en na even aankijken en afwachten is hij bij mij komen zitten, eerst op mijn been, toen na een nootje te hebben gegeten kwam hij op mijn borst zitten en zo richting schouder, dit alles nog steeds zonder hem mijn handen op te dringen, het nootje eet hij natuurlijk wel uit mijn hand maar ik wil hem niet provoceren. Toen hij een tijdje op mijn schouder zat ging hij zich poetsen en rekken en strekken en op een gegeven moment riep hij steeds heel zachtjes oehoe, en boog daarna zijn nek zodat hij met zijn snavel op mijn schouder rustte, dan draaide hij wat met zijn kop en begon dat weer van voren af aan, toen dacht ik misschien kan ik nu wel proberen om hem te aaien en dat was dus wat hij wilde..... heerlijk vond hij het..... wel nog wat onzeker hoor, maar zeker een hele overwinning........

                            Erik, heb jouw raad opgevolgd qua eten en heb vandaag gewoon eens alleen pellets in zijn etensbak gegeven, en een heel klein beetje (snoep)voer en tot mijn grote verbazing ging hij vanmiddag dus doodleuk lekker zijn pellets zitten oppeuzelen, ben er gewoon ingeluisd door mijn eigen papegaai..... ach ja.....

                            Ik ben in ieder geval heel erg blij dat we nu al zover zijn en het geeft me in ieder geval het vertrouwen dat het echt wel goed komt.... Nogmaals dank voor de tips!

                            Ps, sorry voor weer een lang verhaal...

                            Comment


                            • #15
                              erik

                              barbs,

                              dat lange verhaal geeft niet, dat is de voldoening dat je advies/tips probeert............want een papegaai is een moeilijk dier als je de gebruiksaanwijzingen niet kent.
                              je word gemanipuleerd waar je bij staat.......kijk maar bij je pellets.

                              want het zijn zulke leuke en slimme dieren............met een beetje aandacht op de goede manier krijg je zoveel papegaaien aandacht terug dmv fluiten praten dansen......naar je toe komen enz.....

                              Erik.

                              Comment

                              Ads onder in topics

                              Collapse
                              Working...
                              X