Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Baby ara Bertje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Baby ara Bertje

    Hallo,

    Ik ben nieuw op dit forum, dus introduceer ik me eventjes. Al 25 jaar hebben we 'Coco', en die is onze beste vriend. Begin dit jaar wilden we uitbreiden en hebben we een volière gebouwd met twee koppels papegaaien: een koppel grijze roodstaarten en een koppel geel blauwe ara's. Ze komen niks tekort en dat bleek al snel toen ze allebei zijn beginnen te leggen. De eerste keren was het niks, en bij de grijze roodstaarten blijven het nog slechte eieren, maar de blauw gele hebben sedert twee weken wel succesvol gebroed en hebben drie kuikens. Nu komt het probleem: twee kuikens groeien snel en goed, maar eentje dat we Bertje hebben gedoopt, werd verstoten. We besloten het in huis te nemen maar het blijft een zorgenkindje. Eventjes op een rijtje:

    Bertje is nu 12 dagen oud en weegt nog maar 38 gram. Zondag toen we het in huis en in de verwarmde couveuse gehaald hebben woog het slechts 29 gram. En sedertdien is het met vallen en opstaan verder gegaan. Ik heb enige ervaring met het opkweken van een grijze roodstaart, maar die helemaal niet zo prematuur als Bertje. Vandaag zit ik met de handen in het haar: tot en met gisteren raakte het kropje goed leeg, maar sedert gisterenavond niet meer. Ik sta in contact met een ervaren kweker en waarschijnlijk zijn er, buiten de grote groeiachterstand, twee grote problemen: het kropje is uitgezakt waardoor de spieren het niet meer in het spijsverteringsstelsel krijgen en, erger, misschien een gistinfectie.

    Om het eerste te verhelpen heb ik een jasje proberen te maken, maar Bertje wordt er horendol van en wel het zo snel mogelijk afwerpen.

    Om het tweede goed te verhelpen, ben ik begonnen met Nystatine te geven daarnet. Volgens de kweker moet ik daarmee doorgaan tot de krop leeg is.

    Hebben jullie nog raad? Want ik zit er (misschien te erg) mee in.

  • #2
    Ik heb je een pb gestuurd
    Badut, Tommy, Nicky, Lemmy, Aspa, Keisha Max, Tica, Rheia, Loki

    Comment


    • #3
      Bedankt voor het nr!

      Echter, slecht nieuws. Ik vrees dat Bertje het niet zal halen. Volgens Ria heb ik ten eerste te veel Nystatine gegeven (ik volgde de raad op van een ander) en waarschijnlijk ook met de verkeerde diagnose (geen schimmel of gistinfectie).

      Het echte probleem is waarschijnlijk die steeds groter wordende zwarte vlekjes in zijn krop: voedsel van de ouders dat niet goed verteert en daarvan zit er misschien een stukje vast in z'n slokdarm. Dan is het game-over voor Bertje. Ik hoop dat ie er nog doorkomt. Ze gaven me de raad om het kropje goed te masseren in de hoop dat het loskomt. Ik vrees ervoor.

      Comment


      • #4
        bel is even terug aub
        ria

        Comment


        • #5
          Ria,

          Ik heb toch een dierenarts gevonden die gespecialiseerd is in papegaaien in de streek. Die komt deze middag nog om de krop te spoelen.

          Heel erg bedankt voor de info en de hulp!

          Comment


          • #6
            ok hoop dat bertje het red .
            1ml nystatine en dan nog puur is voor een paard .
            is goed bedoeld geweest van die persoon maar wel een verkeerd advies .

            als bij ons een baby wat sper in zijn bekje heb dan geven wij 4 drupeltjes door de pap en dit is volgens advies van een vogelarts .

            hou ons op de hoogte.

            Comment


            • #7
              Succes, ik ga duimen dat ie het redt...
              Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

              Ken je papegaai

              sigpic

              Comment


              • #8
                En ik duim mee uiteraard!
                Badut, Tommy, Nicky, Lemmy, Aspa, Keisha Max, Tica, Rheia, Loki

                Comment


                • #9
                  ah gossie... hier word driftig meegeduimd!!

                  Comment


                  • #10
                    Bedankt allemaal. Ik ben al dagenlang aan het duimen en heb er werkelijk alles aan gedaan (zelfs verlof genomen), maar nu heb ik het toch uit handen gegeven.

                    De dierenarts is hem een uurtje geleden komen halen en zal z'n kropje leegtrekken, spoelen en wat eruit komt onder de microscoop leggen om zo de oorzaak te achterhalen. Vanavond om 20u mag ik eens bellen.

                    Hij vermoed dat er in de eerste plaats problemen met de temperatuur geweest zijn in het nest (hij werd door de ouders verder gelegd dan de andere twee) en dan ook in de dag dat wij hem in de couveuse hebben gelegd (te koud, weer uit onwetendheid). Nu zal de dierenarts hem eventjes voeden en observeren hoe hij z'n voeding verwerkt en op basis daarvan medisch ingrijpen.

                    Comment


                    • #11
                      Hij is in elk geval in kundige handen.

                      Comment


                      • #12
                        Hou ons op de hoogte in ieder geval! En uiteraard duimen we driftig hier voor Bertje!
                        Badut, Tommy, Nicky, Lemmy, Aspa, Keisha Max, Tica, Rheia, Loki

                        Comment


                        • #13
                          Ach de prul... Sterkte met Bertje, ik ben benieuwd hoe het afloopt!

                          O en gefeliciteerd met je eerste legsel
                          Nikki
                          Fleur

                          Zazu & Zoë (forpusjes)

                          Comment


                          • #14
                            duim mee voor Bertje!!

                            Comment


                            • #15
                              Even een update:

                              De dierenarts heeft het kropje leeggehaald en gespoeld en de oorzaak is achterhaald: die zwarte vlekjes onderaan het kropje waren twee erg kleine metaalschilfertjes. Die zijn er zo goed als zeker door de voeding van de ouders ingeraakt. Nu die zijn dus verwijderd maar de kans is erg groot dat er meerdere inzaten en die dus ergens een blockage veroorzaken. Dit is slecht nieuws want Bertje is nog veel te klein om een sonde naar de maag te laten zaken en eventueel de de blockage door te duwen. Mijn vader en ik hebben het hok zelf gebouwd dus nu moeten we héél goed kijken of er nergens iets van lood (maar dat hebben we niet gebruikt) of zink of iets gechromeerd afbladert.

                              Het goede nieuws is dat er geen schimmels, gist of slechte bacteriën in z'n kropje zaten.

                              Hij staat nu op een minimumvoeding, antibiotica en een middel om de spijsvertering op gang te trekken (al maakt ie nog steeds uitwerpselen). Als het kropje morgenochtend nog steeds niet leeg is, dan is het sowieso afgelopen. Dan zit ie al meer dan een volle dag zonder enig voedsel en dat overleeft zo'n beestje niet.

                              Ik hoop het beste voor Bertje. Als hij het niet zou halen ben ik ergens nog blij dat ik het niet moet zien. Dom hoe gehecht je aan zo'n klein dingetje kunt raken .

                              Comment

                              Ads onder in topics

                              Collapse
                              Working...
                              X