Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Eikels

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Eikels

    Weet er iemand of eikels giftig zijn voor ara's?

    "Eikels zijn belangrijk voedsel voor dieren, zoals muizen, eehoorns, wilde zwijnen, herten, sommige eenden en andere vogels, beren die in de buurt van eiken leven. Bij deze dieren bestaat soms 25% van de wintervoorraad uit eikels. Eikels werden vroeger gebruikt om varkens te voeren (mast).
    Eikels kunnen echter ook giftig zijn voor dieren, bijvoorbeeld voor paarden."
    uit wikipedia.

    Eiken (Quercus) komen van nature enkel voor op het noordelijk halfrond, ara's zullen er dus in het wild ook nooit mee in contact komen (net als hazelaar, walnoot etc...) Eikels is voor veel van onze inheemse vogels een zéér belangrijke voedselbron, zoals vlaamse gaaien. Aangezien eikels giftig zijn voor mensen is het natuurlijk niet evident.

    Nick
    http://www.youtube.com/watch?v=bar3BVJKUiQ
    Papegaaienpsychologie:
    Als het van mij is, is het van mij. Als het van jou is, is het van mij. Als jij het vasthebt, is het van mij. Als jij er naar kijkt, of er aan denkt, van zodra ik weet wat het is, is het van mij...
    http://sites.google.com/a/bottu-jans.com/www/ara-informatie/lectuur/artikels/knippen-of-niet

  • #2
    Ik zou het niet geven, voor grotere dieren leveren ze weinig problemen op , maar de hoeveelheid blauwzuur in eikels kan voor kleinere dieren wel schadelijk zijn.
    Maar denk eens aan denneappels de zaadjes die er in zitten zijn wel goed en je geeft ze veel plezier met het uitpluizen ervan, onze kaketoe gebruikt ze soms zelfs als kam,

    mvg Frank

    Comment


    • #3
      ff nog op verder gezocht op engelstalige site. Blijkbaar zij er al gevallen bekend van ara's die gestorven zijn aan eikenhout.
      Ook zouden er gevallen bekend zijn van hyacint ara's die allergisch zijn aan eikenstuifmeel.

      (http://books.google.be/books?id=kvjK...num=6#PPA51,M1)

      Geen eikels dus.

      Ik wou het ff zeker checken want soms zijn slechts bepaalde delen giftig van planten: vb rabarberbladeren zijn giftig, maar de bladstelen niet (voor mensen althans). Taxusbessen zijn niet giftig en best lekker, maar de pit is ZWAAR GIFTIG.
      http://www.youtube.com/watch?v=bar3BVJKUiQ
      Papegaaienpsychologie:
      Als het van mij is, is het van mij. Als het van jou is, is het van mij. Als jij het vasthebt, is het van mij. Als jij er naar kijkt, of er aan denkt, van zodra ik weet wat het is, is het van mij...
      http://sites.google.com/a/bottu-jans.com/www/ara-informatie/lectuur/artikels/knippen-of-niet

      Comment


      • #4
        Bedankt voor je info.
        Met al de boomvruchten uit het grote "herfsbos" ben je al snel geneigd om er wat van mee te brengen......of leuker.... samen met je kromsnavel op zoek gaan naar de oogst ervan.
        Naast eikels vind je natuurlijk veeeel meer in deze tijd van het jaar.
        Beukenootjes,
        hazelnoten,
        walnoten,
        kastanjes,
        denneappels,

        maar ook bijvoorbeeld
        maiskolven op het boerenland.
        pompoenen
        kokosnoten


        Weet iemand van jullie of er buiten de eikels nog meer beperkingen en "verboden vruchten" zijn uit het herfstbos????

        Van denneappels bijvoorbeeld heb ik begrepen dat er wel opgepast moet worden voor hars wat eraan kan zitten.
        Hars schijnt weer niet gezond te zijn voor papegaaiensnavels.

        Kastanjes zijn er in wilde en tamme variant.
        Voor menselijke consumptie is alleen de tamme variant oké en er wordt vaak aangeraden om ze te poffen
        Maar kunnen ze door dieren ook "rauw" aangeboden worden.

        Ik ben eens even gaan googlen eb vond dit wel een informatieve site over voedingswaarden van de diverse noten

        http://www.aboutnuts.com/nl/encyclopedie

        Maaar wie weet kunnen jullie uit eigen ervaringen er nog veeel meer aan toevoegen

        Comment


        • #5
          Met dank aan Dirk loodts.
          Ik vond het in alle geval erg leerrijk!

          Eikels, beukenootjes, paardekastanje ( of wilde kastanje ) zijn alle 3 giftig.

          De zomereik en de wintereik ( Quercus ) : Bij de eik zijn vooral jonge bladeren en groene eikels en in mindere mate ook rijpe eikels en bladknoppen giftig. De gifstoffen zijn looistoffen, de bitterstof Quercetine en enkele vluchtige oliën. Bij de mens zijn er buiten ernstige maag en darmklachten geen verdere vergiftegingen bekend. Bij dieren wel. Er zijn dieren die bijzonder gevoelig zijn terwijl andere een soort weerstand hebben opgebouwd. Gevoelige diersoorten krijgen maag en darmproblemen, hevig urineren, diaree, versnelde ademhaling met soms de dood tot gevolg. Vooral koeien en in mindere mate ook paarden en schapen zijn zeer gevoelig. 1 emmer eikels verspreid over 4 dagen gevoederd aan koeien en paarden kan de dood tot gevolg hebben. Varkens daarentegen kunnen massaal eikels eten zonder dat ze er ziek van worden. ook eekhoorns, herten en bosmuizen hebben geen hinder van de gifstoffen. Bij vogels zijn er ook maar enkele soorten die in de evolutie een weerstand hebben opgebouwd ( vlaamse gaai bv. ). ik zou ze dus zeker niet aan uw kromsnavels geven.

          De beuk ( Fagus ) : Bij de beuk zijn enkel de beukenootjes giftig. De gifstoffen zijn divers ( alkaloïde fagine, saponine, oxaalzuur, en een vit.B afbrekende thiaminase ). Bij de mens treden vergiftegingsverschijselen op bij het eten van ongeveer 50 beukenootjes ( afhankelijk van de leeftijd, de grootte en de gevoeligheid van de persoon in kwestie ). De vergifteging begint met hoofdpijn en krampen. Bij dieren zijn vooral paarden en kalveren het gevoeligst zij krijgen acute buikpijn, delirium, kolieken, verlamming van het centrale zenuwstelsel en de dood door verstikking. Runderen zijn iets minder gevoelig. Ook hier hebben bepaalde dieren een weestand opgebouwd in de loop van de evolutie. Zo zijn herten, eekhoorns, ratten, hazelmuizen, mezen, duiven, wilde eenden, kalkoenen, everzwijnen en varkens ongevoelig voor de gifstoffen en kunnen er vollop van eten zonder er last van te hebben.

          De paardekastanje of wilde kastanje ( Aesculus ) : Bij deze boom zijn de noten, de schors en de bladeren giftig. De gifstoffen zijn saponinen, looistoffen en verschillende bitterstoffen. Vergiftegingen komen zelden voor omdat de noten bitter smaken. Desondaks zijn er toch sterfgevallen bekend van kinderen die wilde kastanjes hadden gegeten. Na het eten van deze noten begint men te braken krijgt men diaree, hevige dorst, een rode gelaatskleur angstgevoelens en onrust. Bij grotere hoeveelheden krijgt men zenuwaandoeningen en ademhalingsverlammingen. De gifstoffen beginnen het bloed af te breken dit alles met de dood tot gevolg. Er zijn weinig dieren die deze kastanjes eten omdat ze zo bitter zijn maar geiten, varkens, wilde zwijnen en herten zijn er vrij ongevoelig voor. Bij de kieming verdwijnen echter de bitterstoffen. Er bestaan trukjes om de gifstoffen en de bitterstoffen te verwijderen en ze op die manier tocht te kunnen voederen aan paarden en runderen ( koken met kaliumcarbonaat bv. ) maar ik zou het risico toch niet nemen en ze niet aan je kromsnavels voeren.

          Je kan wel de tamme kastanje ( Castanea sativa ) zonder enig risico voeren. De tamme kastanje is te herkennen aan de bolster die zeer veel zeer fijne stekels als naalden heeft ( de wilde heeft slechts hier en daar een grof pinnetje staan ) en aan de noot die aan de ene kant afgerond is en aan de andere kant een fijn flosje heeft hangen ( ik vergelijk het altijd met een flosje onder de buik van een stier ). De noot van de wilde kastanje is volledig afgerond.

          Ook de hazelnoot kan je zonder problemen voeren.

          Ik kreeg onlangs ook de vraag of je de takken en de bessen van de Amerikanse vogelkers ( bospest, Prunus serotina ) mag geven ( als voer en als zitstok ). Ook bij deze moet ik iedereen verwittigen. In de schors en de pitten zit blauwzuur dat zeer giftig is voor mens en dier. Onze inlandse vogels kunnen de bessen wel eten omdat ze deze in hun geheel inslikken waardoor de zaden er met de ontlasting in hun geheel terug uitkomen ( samen met een pakketje mest om goed te kunnen groeien ). Onze parkieten en papegaaien eten echter de zaden op wat dodelijk kan zijn !


          BRON: http://parkieten-revue.com/nieuw/Vla...c.php?123.last




          http://www.youtube.com/watch?v=bar3BVJKUiQ
          Papegaaienpsychologie:
          Als het van mij is, is het van mij. Als het van jou is, is het van mij. Als jij het vasthebt, is het van mij. Als jij er naar kijkt, of er aan denkt, van zodra ik weet wat het is, is het van mij...
          http://sites.google.com/a/bottu-jans.com/www/ara-informatie/lectuur/artikels/knippen-of-niet

          Comment

          Ads onder in topics

          Collapse
          Working...
          X