Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Dagboek van Soso, onze ara maracana!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Dagboek van Soso, onze ara maracana!

    Hallo allemaal,

    Ik volg al enige tijd dit forum en heb nu maar besloten om mij aan te melden. Dit wordt een lang verhaal, maar ik zal mijn best doen om het te verkorten:

    Mijn vriendin heeft 10 jaar geleden (nog voordat ik haar leerde kennen) een dwerg ara gekocht (nog nooit gekortwiekt). Deze is ongelofelijk super tam bij haar, geen problemen etc etc. Gewoon een schatje dus! Wij hebben geen idee of het een mannetje of popje is, maar wij vinden het niet fijn dat Soso onder narcose moet liggen zodat wij weten of het een mannetje of popje is.

    Als volgt, mijn vriendin ging op haarzelf wonen. Het gevolg hiervan is dat ze dus amper tijd kon besteden aan Soso, waardoor deze bij haar ouders achter moest blijven. Haar ouders hebben ook al van jongs af aan vogels gehad en hebben dus de nodige ervaring. De vogel bleef rustig en tam, zoals voorheen. Op een gegeven moment heeft mijn vriendin haar zus een dochter gekregen, zij was zo panisch en bang voor de vogel (dus haar zus) vanwege het kind, dat elke keer als de kleinkinderen op bezoek kwamen, Soso DIRECT de kooi in moest. Gevolgen: Soso is de afgelopen 3 a 4 jaar redelijk agressief naar buitenstaanders. Arm diertje moet continu opgesloten zitten in de kooi omdat zusterlief langskwam met kleindochter. Nu is het zo dat Soso vooral mijn vriendin haar moeder waardeert (en ook mijn vriendin) wat dus inhoudt dat als er anderen in de kamer zijn (met name mannen..) dat Sosos ons aanvalt. Haar vader is al een paar keer ernstig in zijn oor gebeten en zo ook vrienden. Gevolgen hiervan is dus, dat als er visite is, dat Soso ook in de kooi moet blijven. Zodra mijn vriendin er is wordt Soso helemaal gek en schreeuwt het hele huis bij elkaar. Begrijpelijk natuurlijk want zij heeft hem groot gebracht en met de hand gevoerd.

    Soso is in het kort:

    - agressief
    - dominant
    - vormt partnergedrag naar mijn vriendin (voer opgeven, vleugels wijd spreiden etc)
    - bijt buitenstaanders
    - schreeuwt continu (om aandacht natuurlijk.. zo zielig)
    - plukt zijn borst compleet kaal, en achter op zijn rug ook
    - verdrietig, eenzaam, depressief en noem maar op
    - plukt zich kaal van pallet voer (8 maanden geprobeerd) | dit wordt dus niet meer gegeven
    - krijgt voldoende groente en fruit
    - krijgt elke dag schoon water
    - heeft een ruime kooi
    - heeft veel speelgoed
    - heeft biks (?) voer gehad maar dit kon hij ook niet eten (zijn dit pallets?)
    - eet nu gewoon een duur merk zaadmengsel

    Gisteren waren we op bezoek ivm nieuwjaar en heb ik enige tijd met Soso in een kamer gezeten (wel in zijn kooi). Elke keer als mijn hand in de buurt van de kooi komt dan "springt" hij als het ware naar mijn vingers en klemt zijn snavel met aan harde "beng" in de tralies van de kooi. Ik heb langzaam tegen hem gesproken, op een normale vriendelijke toon. Dit kalmeerde hem misschien enigszins, waardoor ik hem wilde belonen en hem een druifje gaf. Ik durfde dit eerst niet aan te geven omdat ik bang was dat Soso in mijn vingers zou happen (en dus ook keihard zou doorbijten), maar heb het risico genomen en hij stak zijn snavel uit om de druif aan te nemen. Toen heb ik weer met mijn hand gezwaaid langzaam, hij bleef rustig zitten. Gaf hem een druif als blijk van waardering voor zijn kalmte. Dit heb ik enkele keren gedaan en herhaald. Tot op een gegeven moment Soso weer begon te happen, toen ben ik maar de kamer uit gelopen en heb ik hem genegeerd (sinds dat ik bij hem zat heeft hij niet geschreeuwd). Toen ik wegliep was hij ook niet aan het schreeuwen. Na 10 minuten kwam ik weer terug in de kamer en deed ik hetzelfde. Ook hier bleef hij rustig, en wederom beloonde ik Soso met een druifje. Op een gegeven moment herhaalde het bijt gedrag weer en liep ik weer weg. Daarna moesten we vertrekken.

    Nu heb ik de knoop doorgehakt en aan mijn vriendin voorgesteld (die nu bij mij woont), dat we Soso in huis moeten nemen. Wij hebben een groot huis, een grote tuin, veel vrijheid. Aangezien ik vanaf thuis werk ben ik elke dag thuis om aanwezigheid te bieden voor Soso, maar ook om een speelmaatje met hem te worden. Maar, hoe pak ik dit aan?

    Ik hoor van verschillende mensen dat Soso eerst gekortwiekt moet worden, zodat hij rustig aan mij zou kunnen gaan wennen. Want ik ben bang dat hij uit de kooi komt, wegvliegt in de kamer en nooit meer terug wilt komen. Of ik moet dan wachten totdat mijn vriendin thuiskomt (wat ook geen optie is..). Ik ben ook bang dat Soso mijn handen kapot zal gaan bijten, kijkend naar hoe hij doet als hij in de kooi is. Maar ik weet wel dat IN de kooi en BUITEN de kooi een ander gedrag vertoond kan worden onder vogels. Ik heb veel over voor Soso en mijn vriendin, maar ik weet niet of ik het fijn vind dat mijn handen elke dag onder het bloed zouden zijn, dan kan ik namelijk ook niet goed mijn normale werk verrichten.

    Ik vind het ook moeilijk om allemaal aan jullie uit te leggen, want er zijn zoveel dingen. Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen. Soso zal zaterdag naar ons toe verhuizen. Waar hij echt een vrije vogel zal zijn, mits er aan de regels voldaan kan worden. Wij hebben geen kinderen dus dat vormt ook geen "gevaar". Wel komt er in april een hondje, ons Dobermann pupje. De reden dat ik Soso nu sneller in huis wil hebben (nadat ik het besluit had genomen) is omdat ik wil dat de hond aan de papegaai moet wennen, omdat deze er eenmaal "langer" is. Dan andersom. Weet niet of het logisch klinkt in jullie oren, maar ik heb het idee van wel. Dit ivm socialisatie voor onze pupje.

    Goed.. ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen! Want ik moet nu de grote taak op mij nemen om Soso weer "normaal" te laten gedragen. Want als mijn vriendin Soso uit de kooi haalt (zoals gisteravond) dan is het echt een lieve vogel, maar.. ik moet maar niet proberen in de buurt te komen. Dan bijt hij mij, of een ander persoon. Zolang het maar een onbekende en een man is

    Alvast bedankt!

  • #2
    Hallo

    Doen, Soso in huis nemen, kortwieken en het geslacht bepalen, gaat met behulp van een aantal veertjes, er komt geen narcose bij te pas. Je kunt Soso gelijk laten testen en onderzoek laten doen bij een ervaren papegaaienarts. Met geduld en liefde kun je veel bereiken en Soso een papegaai waardig leven bieden.
    Als ik je verhaal lees, heb je voor jezelf al een keuze gemaakt, heel veel succes.

    Julia
    Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal.>>

    Comment


    • #3
      Hoi Julia,

      Bedankt voor je snelle reactie! Waarom is het zo belangrijk om het geslacht te bepalen? Dat ivm broeds zijn en nesteldrang te hebben? (ofzoiets?).

      En heb je enig idee waar ik dat kan doen dmv veren, in omgeving Amsterdam? tevens ook op zoek naar een goed adres om te laten kortwieken!

      Comment


      • #4
        erik

        lees ook eens de site koppie krauw.com door dit gaat wel over een grijze roodstaart maar dat maakt niet uit.
        het gaat over soso weer normaal en leuk krijgen.
        ga naar het trefwoorden register en zoek naar jouw onderwerp bv eenkennigheid of spelen of positief belonen enz.......
        veel plezier met soso(wel een mooie speciale naam)



        ik heb met bewonding je verhaal gelezen. en ik denk wel dat je het voor elkaar krijgt met geduld (alles krijg je voor elkaar stapje voor stapje) en plezier (als alles verbeterd en goed gaat) en conseqent zijn in wat mag en niet mag.

        erik

        Comment


        • #5
          Oorspronkelijk geplaatst door dhelios Bekijk Berichten
          Hoi Julia,

          Bedankt voor je snelle reactie! Waarom is het zo belangrijk om het geslacht te bepalen? Dat ivm broeds zijn en nesteldrang te hebben? (ofzoiets?).

          En heb je enig idee waar ik dat kan doen dmv veren, in omgeving Amsterdam? tevens ook op zoek naar een goed adres om te laten kortwieken!
          Het is niet zo, dat het noodzakelijk is om het geslacht te weten, hooguit als je ooit overweegt een 2e te nemen of wilt gaan kweken. Je kunt op dit forum bij het topic dierenartsen kijken. Of een oproep doen op het forum, ikzelf ben niet bekend in Amsterdam e.o.
          Wat de veren betreft dit kun jezelf doen en opsturen naar bijv. Gendika, probeer de zoekfunctie te gebruiken, hier is al het e.a. over geschreven. Soso, is trouwens een erg leuke naam!

          groetjes Julia
          Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal.>>

          Comment


          • #6
            Geslacht is herbj niet belangrijk.
            Wat wel belangrjk is s dat je doorzet,g je twjfelen voelt hij het aan en zal dat gebruken/ misbruiken.
            Voor het bjten kan je n het begin een handdoek om je hand wikkelen.
            Onthoud ook, vanaf het begin af aan, ja is ja en nee is nee, blijf duidelijk voor hem.

            Over wat voor ara hebben we het eigenlijk ?
            Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

            Ken je papegaai

            sigpic

            Comment


            • #7
              Soso, onze dwerg ara!

              Ok! Het is een ara maracana!

              Maar dan weten we in ieder geval dat sexen niet echt nodig is, we hebben geen wilde plannen met Soso

              Comment


              • #8
                Okeee, daar heb ik er ook 2 van ;-)
                Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                Ken je papegaai

                sigpic

                Comment


                • #9
                  Soso, onze dwerg ara!

                  En hoe doe ik dat met voer? Gewoon behouden? Ik begreep dat Soso "avi plus" eet?

                  Comment


                  • #10
                    Wat je wil, ik ken dat voer zelf niet eerlijk gezegd.

                    Ik geef 50/50 pellets en zaad van Prestige premium amazone en soms hetzelfde voor ara's.
                    Af en toe een walnoot of andere noten (geen pinda), en natuurlijk fruit ed.
                    Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                    Ken je papegaai

                    sigpic

                    Comment


                    • #11
                      Soso, onze dwerg ara!

                      Wellicht houden we het voer dan zoals het is. Spannend allemaal hoor. Ben klein beetje nerveus voor zaterdag, zal wel foto's van Soso plaatsen!

                      Dit is het voer dat we geven:

                      http://www.avonturiashop.nl/webshop_...hy-Parrot-4-kg

                      Wat moeten we Soso nog meer geven? Grit en maagkiezel? Etc etc? Zou iemand wellicht een klein lijstje samenstellen. Soso krijgt alleen voer en extra vitamines in het water + fruit en groente.

                      Comment


                      • #12
                        Zo te zien is het goed zaad.
                        Vitamine druppels in het water heeft geen zin.
                        Mocht je vitamine willen geven geef het dan in poedervorm bijv aminovit van Topet.

                        Zoals ik al zei, geef ik de helft zaad en de helft pellets, alleen zaadmngsel is ook goed.
                        Zaad
                        noten
                        fruit
                        eivoer, theelepeltje per week
                        stukje fruit of groente
                        maagkiezel/ grit, evt een half theelepeltje per week over het zaad
                        Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                        Ken je papegaai

                        sigpic

                        Comment


                        • #13
                          Soso, onze dwerg ara!

                          Toppie!

                          Wat is trouwens de beste manier om kort te laten wieken? Om en om?

                          Comment


                          • #14
                            Ten minste de buitenste 6 veren, tot ongeveer 2 cm vanaf de dekveren.
                            Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                            Ken je papegaai

                            sigpic

                            Comment


                            • #15
                              Soso, onze dwerg ara!

                              Nou jongens! Soso is sinds gisteren bij ons. Gisteren hapte hij naar mn duim, en raakte me ook. Nu is hij iets minder bezitterig over mijn vriendin. Heb hem even kunnen aaien. Laat hem mijn vuist zien, als Soso niet bijt krijgt hij een snoepje

                              Bijgevoegde Bestanden

                              Comment

                              Ads onder in topics

                              Collapse
                              Working...
                              X