Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

vragen over kortwieken ja of nee / voor's en tegen's.....

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • vragen over kortwieken ja of nee / voor's en tegen's.....

    Hallo,

    Wij zijn sinds een aantal dagen de trotse eigenaars van twee agaponissen van 8 a 10 weken oud. Wij willen graag zo snel mogelijk beginnen met het tam maken, vooral omdat we daar nu ruim de tijd voor hebben. Nu lezen we veel over het advies om ze te kortwieken, ook voor eigen veiligheid bv, kans om tegen het raam te vliegen wordt geminimaliseerd, stress bij vangen buiten de kooi etc... Nu willen we eigenlijk weten vanaf welke leeftijd dit mag en of je dat zelf kan/ mag doen en dat je het beter door bijv. de dierenarts laat doen en willen dierenartsen dit ook doen?

    Maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar ervaringen van mensen die hun vogels zonder kortwieken tam hebben gekregen... Want uiteraard is het allermooist als je ze gewoon kunt laten vliegen....

    Ik ben benieuwd naar jullie reacties, alvast bedankt!

    Gr Renate

  • #2
    Ik kan niet op alle vragen een goed antwoord geven, omdat ik zelf nog best wel rookie ben op het gebied van aga'tjes...
    Maar volgens mij staat voor wieken geen bepaalde leeftijd, wel moet de vogel voldoende vliegervaring hebben voor ontwikkelde borstspieren, en moeten ze het vliegen en landen goed onder controle hebben
    Toen ik mijn aga'tjes wilde wieken heb ik naar verschillende dierenartspraktijken hier in de buurt gegaan, en veel van hen gaven (in mijn ogen) verkeerde adviezen. Ze wilden ze slechts aan één kant wieken, maar hierdoor gaat de vogel helicopteren, en anderen wilden de buitenste slagpennen laten zitten, maar voor zover ik me heb ingelezen is dat niet goed omdat ze dan nog vrij ver kunnen vliegen, en ook omdat die bewuste veren dan verzwakken en kunnen knakken.
    Ook waren de dierenartsen vrij prijzig, maar dat is natuurlijk overal anders. Wellicht kan je een kweker in bij jou in de buurt opzoeken, of zit er met een beetje mazzel een erkende vogelarts in de buurt

    Comment


    • #3
      hoi hoi,

      ik wiek mijn aga's altijd zelf, wat wel enig risico is als je het nog nooit hebt gedaan dus kijk daar zeer zeker goed mee uit.
      ik vind dat je je vogels mag pas kortwieken als ze goed kunnen vliegen, maar vooral netjes kunnen landen.
      door veel oefening met het vliegen word het borstbeen sterker, wat door een val dus niet makkelijk breekt. de vogel moet goed kunnen landen omdat, als het beestje bijvoorbeeld van de tafel valt, zich toch nog goed kan redden en op zn pootjes terecht kan komen haha !

      ik kortwiek mijn aga's zodra het warmer word en ze lekker mee naar buiten kunnen. aan de ene kant is het natuurlijk niet leuk als een vogel niet kan vliegen, maar de risico's van wegvliegen met open deuren en ramen in de zomer wordt hierdoor natuurlijk wel verholpen. plus dat ze het heeerlijk vinden om lekker in het zonnetje in de tuin rond te lopen en lekker te tutten. in de winter laat ik ze dan ook gewoon lekker vliegen, omdat de ramen op mijn kamer dan toch altijd dicht zijn.

      wel heb ik mijn aga's meteen gekortwiekt toen ze goed konden vliegen etc. omdat je ze dan simpelweg veel makkelijker tam krijgt omdat ze afhankelijk van je zijn. mijn aga's vliegen als ik hun kooi open doe gelijk naar me toe en blijven heel goed bij me.

      ik ben wel van mening dat als je je aga's laat kortwieken, dat je dan allebei de vleugels netjes moet knippen omdat het anders echt ontzettend zielig is, ze hebben dan het idee dat ze nog gewoon kunnen vliegen en omdat ze dan gaan helicopteren is dat echt zielig, en ze maken snel lelijke vallen op deze manier.

      Ik wiek mijn aga's zoals ik had verteld gewoon zelf, het is heel makkelijk maar ik raad het niet aan, omdat je snel te ver in de pennen knipt en het is een hele kunst om een vogeltje wat het niet leuk vind netjes te knippen. maar zoals bij veel dingen, oefening baart kunst! ik heb mijn aga voor het eerst bij de dierenwinkel laten knippen, maar je kan misschien beter bij een vogel arts gaan of een kennis die hetzelfde doet als ik dus haha

      heel veel succes en geniet van je jonge beestjes !

      groetjes lisa

      Comment


      • #4
        Dit is mijn mening over kortwieken:

        Jonge vogels

        Net zoals in de bovenstaande posts geschreven staat, vind ik ook dat je je Agapornis eerst de kans moet geven om fatsoenlijk te leren vliegen.
        Indien je je Agapornis zijn vleugels kortwiekt wanneer hij nog niet goed (of zelfs nog niet) kan vliegen, is de kans op psychologische problemen zeer groot.
        Een voorbeeld hiervan is aviofobie, zelfs vogels kunnen dit krijgen.


        Volwassen vogels

        Bij volwassen Agapornis ligt het anders.

        Met kortwieken gaat men de vogel (in dit geval de Agapornis) zijn vrijheid beperken.
        Bij sommige Agapornis kan dit een positief effect opleveren.
        Bijvoorbeeld bij een agressieve vogel kan het kortwieken handig zijn bij het hanteren van de vogel.
        Negatieve effecten zijn zoals hierboven in de tekst al vermeld staan, de potentiële psychologische problemen.

        En naar mijn mening zijn er ook neutrale effecten.
        Een voorbeeld hiervan is het kortwieken van een vogel om ermee naar buiten te kunnen, terwijl het kortwieken niet eens noodzakelijk is.
        Men kan een vogel ook trainen om bij zijn eigenaar in de buurt te blijven.
        Dit wordt getraind bij freeflight.
        Zo erg wat er in Parijs gebeurt is, en dat omdat een paar personen niet akkoord waren met de meningen van anderen
        -Je suis Charlie-

        Comment

        Ads onder in topics

        Collapse
        Working...
        X