Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Aantal vragen omtrent de afkomst en babyvogels (agapornis roseicollis)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Aantal vragen omtrent de afkomst en babyvogels (agapornis roseicollis)

  Hoi, ik heb mijn eerste agapornidenkoppeltje en nu ook een nestje. Het eerste van vijf eitjes is uitgekomen. Nu zijn twee eieren die een beetje lichtbruin van kleur zijn en twee witte. Zegt de kleur iets over inhoud of de staat van de inhoud?

  Ook vroeg ik mij af, nu er een piepklein kuikentje samen met de mamavogel in het broedhokje zit: hoe zit dat eigenlijk met schoonmaken? Maak ik tijdens de broedperiode (zijn nog vier eieren die worden bebroed) en het opgroeien van het kleine vogeltje het broedhokje ook schoon? En zo ja, hoe doe ik dat dan het beste zonder de natuur al te veel te verstoren (c.q het nest kapot te maken of iets dergelijks?). En hoe zit het eigenlijk met het gebruik van een babykooi? Stop je een kuikentje daar alleen in als de ouders het jong plukken? Of gaat het jonkie daar sowieso in als het een bepaalde leeftijd heeft? En wat leg ik dan het beste op de bodem van de babykooi?

  Ik las op internet dat je bij kuikens de krop dient te controleren om na te kunnen gaan of het jong voldoende krijgt te eten. Hoe doe ik dat? Kan ik er niet gewoon op vertrouwen dat de mamavogel dit het beste weet? Het vogeltje is vandaag vier dagen oud, dus het zal sowieso eten krijgen, anders was het denk ik inmiddels al gestorven.

  Daarnaast vroeg ik mij het volgende af: op de ringen van mijn vogeltjes staat JC17-23 2020 en bij de andere JC17-16 2020. Ik heb echt het hele internet al afgespeurd, maar ik kan niet vinden wat de code nou betekent. "JC17" lijkt nergens op het internet voor te komen.

  Ik ben een beetje bang, omdat de codes bij beide vogels op dezelfde wijze beginnen (JC17) en het volgnummer (16 en 23) heel dicht bij elkaar liggen, dat de vogels wellicht uit hetzelfde nest komen en dus aan elkaar zijn verwant (broertje en zusje?). Zegt de code daar iets over? Weet iemand wat de code betekent? Zou er een manier zijn hoe ik kan achterhalen wie de kweker is? Als het goed is, is diegene namelijk verplicht een sluitende vogeladministratie bij te houden en die zou mij dan ook meer moeten kunnen vertellen over bijvoorbeeld de verwantschap van de vogels en de exacte geboortedatum.

  Volgens mijn berekeningen hadden er al een tweede en misschien zelfs al derde eitje moeten zijn uitgekomen. Zou het kunnen dat de ouders aan elkaar zijn verwant en dat daardoor de resterende vier eieren niet uitkomen? Ook zijn de vogels nog heel erg jong, maar toch is er een nestje gekomen. Zou dit kunnen bijdragen aan het wel of niet bevruchten van de eieren of het uitkomen ervan? En heb je echt een schouwlampje nodig om de inhoud van een ei te kunnen controleren? Ik heb namelijk wel een militaire zaklamp met focus, waardoor de luchtbundel heel smal is en ik daarmee ook op een ei zou kunnen schijnen. Neem ik het ei daarvoor in de hand of kan ik het in het nest laten liggen en er dan op schijnen?

  Hoe gaat dat eigenlijk met ringen? Ik had begrepen dat vanuit de vogelwet het verplicht is gesteld door de overheid om alle in gevangenschap geboren vogels te ringen. In de vogelwet staat de agapornis roseicollis echter niet op de bijlage vermeld. Is het dan toch verplicht om ze te ringen? En voldoe ik aan de ringwet als ik gebruik maak van een flexibel ringetje? Of moet het écht per sé een ring zijn die bijvoorbeeld is uitgegeven door de Nederlandse Vogelbond?

  Heel graag uw reactie! Het is mijn eerste nestje en in eerste instantie was het niet de bedoeling kleintjes te krijgen, desondanks zijn ze meer dan welkom en ik probeer daarom ook zoveel als mogelijk informatie te vergaren over het verzorgen van een kuikentje en het goed laten opgroeien en dergelijke. Maar op een aantal vragen, zoals hierboven uiteengezet, kan ik gewoon geen bevredigend antwoord vinden online.

  Is er iemand die mij zou kunnen helpen ook al is het maar door het beantwoorden van slechts één van de bovenstaande vragen?

  Alvast heel hartelijk bedankt voor uw tijd en moeite!

  Met vriendelijke groet,
  Ro0sz

Ads onder in topics

Collapse
Working...
X