Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Welke papegaai past bij ons? (en meer vragen)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Welke papegaai past bij ons? (en meer vragen)

    Mijn vriend en ik zijn ons sinds enkele maanden aan het oriënteren op de aanschaf van een kleine tot middelgrote papegaaiensoort of een grote parkiet. Gezien de schrijnende verhalen die je voorbij hoort komen van mensen die zich niet goed hebben voorbereid en hun papegaai na enkele jaren bij een opvang dumpen, willen we graag zoveel mogelijk weten voordat we tot aanschaf overgaan. We hebben nog een hoop vragen, die kortgezegd hierop neerkomen (hieronder het uitgebreide verhaal). Ik hoop dat jullie ons met (enkele van) onze vragen kunnen helpen!

    - Welke papegaai past bij ons?
    - Eén of twee vogels?
    - Kan je je van tevoren laten testen op allergie tegen het verenstof?
    - Papegaaienspeciaalzaak of direct bij hobbykweker?
    - Adoptiepapegaai of jonge vogel?

    Zelf ben ik opgegroeid met grasparkieten, maar we zouden liever een vogel kopen die wat meer een ‘maatje’ wordt en die je meer dingen aan kan leren. Mijn ‘schoonopa’ heeft vroeger een grijze roodstaart gehad, wat de reden is dat mijn vriend enthousiast is over papegaaien.

    We zijn ons nog aan het oriënteren op de soort papegaai en het gaat natuurlijk om twee kanten: welke papegaai zou zich thuisvoelen bij ons, en wat zouden we zelf leuk vinden. Daarom eerst iets over onszelf: we zijn in de twintig en hebben dus (hopelijk) nog heel wat jaartjes voor ons om voor de vogel te kunnen zorgen. Het is vrij rustig bij ons thuis; er zijn (nog) geen kinderen, hoewel dat er over een aantal jaar waarschijnlijk wel van komt. Omdat we allebei werken (resp. 5 en 4 dagen per week), zou de vogel op die dagen zo’n 8 uur alleen zijn overdag. Als dit (ondanks een grote kooi en veel speelgoed) teveel stress of eenzaamheid zou veroorzaken, is een tweede vogel evt. een optie (mits financieel en qua tamheid mogelijk). Wel willen we de vogel het liefst goed tam maken en trainen, en ik weet niet hoe goed dat mogelijk is als je er twee hebt. ’s Morgens (een uurtje) en ’s avonds zou hij (of beide vogels) uiteraard uit de kooi mogen; in totaal zo’n 3-4 uur per dag. We wonen in een ruim appartment en kunnen een grote kooi kwijt in de huiskamer.

    Mijn vriend heeft last van allergieën tegen o.a. huisstofmijt. Kan je ergens laten testen of je allergisch bent tegen het stof dat een papegaai veroorzaakt? Het laatste wat we willen, is dat hij na korte tijd weg blijkt te moeten vanwege een allergie. Zou een papegaai die minder stof veroorzaakt evt. wel nog kunnen? Met (logerende) grasparkieten zijn er geen problemen wat betreft stof.

    Enkele soorten die we overwegen, zijn de Edelpapegaai, halsbandparkiet en (ondanks de poep perikelen) evt. de Lori van de Blauwe Bergen. Een Grijze Roodstaart lijkt ons ook vanwege zijn intelligentie nog steeds erg leuk, al zijn we bang dat hij er misschien niet goed tegen kan om zoveel alleen te zijn. We hebben ook nagedacht over de Caique en het Bonte Boertje, maar we hebben het idee dat je daar toch iets minder mee kan. In het laatste geval zijn twee vogels waarschijnlijk wel gemakkelijker qua ruimte en prijs.

    Ik weet dat iedere vogel een ander karakter heeft, maar als ik zou moeten omschrijven wat we zoeken, is dat een sociale en redelijk intelligente vogel die goed tam te maken is zodat je hem van alles kan leren qua spelletjes en/of praten. Het liefst zoeken we een soort die (evt. met training) niet te eenkennig is. Een soort die kan praten vinden we wel erg leuk, al beseffen we dat dat er ook binnen een soort per vogel vanaf hangt. We vinden een beetje kwetteren gezelliger dan helemaal stil, maar in verband met onze buren hebben we liever geen soort die extreem veel lawaai produceert. Het clowneske van mijn vorige parkiet vond ik ook erg leuk om te zien. Daarnaast moet het dus een soort zijn die overdag alleen kan zijn (in een grote kooi met veel speelgoed en evt. een soortgenootje). In hoeverre vermindert de tamheid/is het moeilijker om een papegaai te trainen als je er twee samen houdt? Of kunnen we dan toch beter voor eentje gaan? We begrijpen dat geen enkele vogel aan alle wensen kan voldoen, maar we proberen op dit moment een afweging te maken.

    We zouden vooral graag eens kennis willen maken met een aantal soorten, zodat we ons een beter beeld kunnen vormen van hoe ze zich in het echt gedragen en hoe groot ze ongeveer zijn. (Nadat mijn moeder ooit hard is gebeten door een Ara wil ik bovendien zeker weten dat ik me op mijn gemak voel, mochten we voor een wat grotere soort gaan zoals een Edelpapegaai of een Grijze Roodstaart.) Enkele winkels waar ik goede dingen over heb gelezen zijn Dieca, Lorre&Co en Hareco. Het voordeel is dat zij ervaring hebben met veel verschillende soorten, maar het blijven dierenwinkels en ik lees toch ook veel dat hobbykwekers een betere optie zijn. Kent u betrouwbare hobbykwekers waar we gewoon eens mee zouden kunnen praten en kennis kunnen maken met wat vogels? Of heeft u zelf één of meerdere van deze papegaaiensoorten thuis waar we eens kennis mee mogen maken (bij voorkeur in Midden-Nederland)? We horen het heel graag!

    Een ‘tweede kans’ papegaai zie ik trouwens ook zeker als een optie, zeker nadat ik als kind ooit bij een papegaaienopvang ben geweest en me rot schrok over de vele afgedankte papegaaien. We zoeken dan wel echt een vogel die goed gesocialiseerd is, en niet eentje die vanwege agressie is afgedankt, omdat we nog weinig ervaring hebben met vogels. Ik kwam hier wel enkele websites over tegen, maar dat leek met name te gaan om grijze roodstaarten en kaketoes. Is er ook iets dergelijks voor andere (o.a. kleinere) papegaaiensoorten of kunnen we dan beter gewoon voor een jonge vogel gaan? Heeft iemand ervaring met zo’n adoptie-vogel als eerste papegaai?

  • #2
    wat voor vogel bij je past is heel moeilijk te zeggen totdat je hem hebt,soms trekken mensen niet naar een bepaald soort en als ze er toch eentje hebben vinden ze die toch heel leuk
    denk dat je keuzes wel redelijk goed zijn wat je overweegt
    2 vogels kan je net zo goed tam krijgen als eentje,neem ze als het wat lastiger gaat apart om aandacht te geven,of neem er allebei eentje en de volgende dag omgekeerd
    zijn natuurlijk minder snel eenzaam
    je kan aan de huisarts vragen dat je getest wilt worden op allergie voor vogels,ik ben zelf ook allergisch voor huisstofmijt maar niet voor de vogels
    waar je hem haalt dat zou je zelf moeten beslissen,dierenzaak is duurder maar bij een goede zijn ze wel vaak getest op ziektes,huiselijke kring opgegroeid kan voordelen hebben,zijn soms dan al tammer
    een jonge vogel moet je nog opvoeden kost dus veel tijd en aandacht extra misschien
    een oudere kan nare ervaringen hebben gehad
    ik zelf zie niet echt het verschil verder maar misschien is voor een beginner is een jonge vogel of een al oudere goed tamme vogel het makkelijkst
    heb zelf 12 soorten vogels waarvan er een aantal tam zijn maar woon niet in de buurt

    Comment

    Ads onder in topics

    Collapse
    Working...
    X