Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Parkiet voor student

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    de regel dat hand opfok niet meer mag is gekomen doordat handelaren papegaaien al met 3 weken oud verkochten want dan konden ze meer nesten per jaar hebben,de broodfokkers dus
    en alles is per vogel veschillend,karakter en dus ook ontwikkeling
    het is helemaal niet zo dat elke hand opfok vogel problemen gaat geven,ook natuurbroed kunnen problemen geven en andersom,er zijn ook genoeg hand opfok die het prima doen
    dat het het beste is om ze zo lang mogelijk bij de ouders te laten lijkt me logisch,maar als je geen keuze door wat dan ook hebt kan het nog steeds een goede vogel worden
    ik heb door de jaren heen heel wat vogels met de hand groot gebracht en was er ook geen voorstander van maar ze zijn gewoon leuke goede vogels geworden,en je kan beter een vogel redden door te pappen als dat ze verminkt worden door hun ouders
    er zijn zoveel keuzes en wie bepaald wat voor welke vogel het beste is,je weet het gewoon niet,dus doe je gewoon je best en wat je goed lijkt,alles in het belang van de vogel

    Comment


    • #17
      Oorspronkelijk geplaatst door marko Bekijk Berichten
      Mijn catharina's zijn een koppel. Deze hebben al voor nageslacht gezorgd. Ik heb er ook aan gedacht om ze misschien weer te laten broeden en dan de jongen te houden. Gaat dat goed of worden de jongen uiteindelijk weggejaagd door de ouders? Ik zou ook een nieuw koppel kunnen kopen maar dan heb ik ze het liefst in dezelfde kooi, weet niet of dat lukt. Maar aan de andere kant lijkt iets anders\groters mij ook erg leuk.
      Ik zie toch van handopfok af voor een volgende vogel.
      Catharina parkieten kweken net zo makkelijk in volière als in een broedkooi.
      Als je kooi groot genoeg is kun je de jongen die je krijgt gerust bij de ouders kunnen laten
      Zodra het dons door veren vervangen is kun je de jongen al laten gewennen aan menselijk contact
      door ze dagelijks één of twee keer een kort kwartiertje in handen te nemen
      Een tweede nestkast zou je later erbij kunnen hangen.

      Bij mijn pyrruha's heb ik twee nesten met jonge vogels
      Bij het eerste koppel zitten twee jongen van vorig jaar en vier jongen (nog niet zelfstandig) van dit jaar
      De vier oudere vogels verzorgen de jongen prima en zitten 's avonds met elkaar ook in één blok.
      Bij het tweede koppel heb ik twee nestblokken gehangen er zaten hier vijf onverwante vogels
      Twee daarvan vormden een koppel en kregen hier vijf jongen
      Eén van de andere oudere vogels zit ook regelmatig de jongen te voeden.
      Of zoiets ook kan met catharina parkieten weet ik niet Bij de roseicollis heb ik dit ook nooit beleefd.

      Comment


      • #18
        Oorspronkelijk geplaatst door PyrrhuraFriesland Bekijk Berichten
        In de natuur bestaan er geen sterkere banden dan die van ouderdieren die hun jongen verzorgen.

        Jij beweert handopfokvogels stressbestendiger zijn.....
        Het artikel bevat enkele passages die het tegendeel beweren

        Babypapegaaien worden vaak verkocht voor ze zelfstandig kunnen eten. Zij krijgen niet de kans om te leren van hun ouders en groeien op zonder sociale contacten met nest- of soortgenoten.

        Door het voortijdig scheiden krijgt het dier geen kans om op natuurlijke wijze en in een normaal tempo essentiële vaardigheden te leren, die hem of haar in staat stellen om zich als een papegaai te gedragen. Het dier leert normaliter op jonge leeftijd van de ouders en tijdens het opgroeien van de nestgenoten ook, hoe om te gaan met conflictsituaties en angst.

        Een opfokvogel weet niet in stresssituaties hoe het reageren moet

        Onderzoekster Rebecca Fox van de Universiteit van Californië noemt onder andere een tragere groei,het ontwikkelen van gedragsproblemen en een verstoring van de psychische ontwikkeling als gevolg van vroegtijdig scheiden. Daarnaast zien we verstoring in het vormen van normale sociale en seksuele voorkeuren en een afwijkende vocale ontwikkeling.Ook refereert zij aan de toename van fobisch gedrag bij kuikens als gevolg van het vroegtijdig scheiden. “Jonge papegaaien die eerder tam en aanhankelijk waren lijken ineens bang voor alles en iedereen. Deze plotselinge angst ontstaat vaak rond de tijd dat de papegaaien normaal gesproken onafhankelijk worden van hun ouders.”

        Dat is niet wat jij noemt stressbestendiger zijn

        Niet alleen in Nederland ook in Oostenrijk is handopfok om commerciële redenen verboden.
        De gevolgen van handopfok staan duidelijk beschreven.

        Gevolgen van vroegtijdig scheiden voor de eigenaren

        Door de stijgende populariteit van papegaaien als gezelschapsvogel ontstond er een toenemende vraag, waar mede dankzij de methode van handopfok aan kon worden voldaan. Als verkoopargument werd het gemeengoed om te suggereren dat een papegaai die met de hand was grootgebracht uiteindelijk beter geschikt zou zijn als gezelschapsvogel. Uit bovengenoemde gevolgen blijkt helaas het tegendeel. Het scheiden van kuikens van de ouders heeft talloze welzijns- en gedragsproblemen tot gevolg. Een drama voor de vogels, maar ook voor de eigenaren die met een zieke, weg kwijnende of onhandelbare papegaai worden geconfronteerd.


        Handopfok wordt veelal gedaan voor commercieel belang enkele citaten

        De reden dat babypapegaaien met de hand worden grootgebracht is uitsluitend gelegen in hetcommerciële belang van de kwekers/verkopers. De suggestie dat handmatig grootbrengen in hetbelang is van de babypapegaai of in het belang van toekomstige kopers vindt geen steun inwetenschappelijke gegevens en publicaties van de afgelopen 15 jaar.

        Bij de opfok van dieren geven bedrijfsmatige of louter financiëleredenen echter vaak de doorslag om de relatie tussen het jonge dier en het ouderdier te vroeg teverbreken. Als direct gevolg daarvan kunnen onaanvaardbare welzijnsproblemen voor dat jong of hetouderdier optreden. Daarnaast doorbreekt dit de relatie tussen het ouderdier en het kind. Dit vormteen beperking van het natuurlijke gedrag.

        Ook in België is er geen regeling dat handopfok bij vogels gebeurd door een deskundig iemand die de papegaaien goed socialiseert.
        Papegaaien die zonder contact met soortgenoten zijn grootgebracht hebben geen mogelijkheid het soorteigen geluidsrepertoire te leren. Latere socialisatie van zulke vogels met soortgenoten is volgens de Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz nog zelden mogelijk.
        Kortom je onthoudt met handopfok de vogels van juiste socialisatie met soortgenoten.

        Als handopfok niet een vereiste is voor het grootbrengen van je vogels dan moet je het ook niet doen.

        Met het dagelijks even uit het nest nemen van een jong om deze zo te laten wennen aan menselijk contact om het daarna weer terug te leggen kan ik niet zien als het scheiden van jong met ouderdieren. De ouderdieren verlaten ook wel eens zelf het nest, moet je ze dan terugjagen als ze dit doen ??

        Je verhaal dat opfok vogels stressbestendiger zijn is een bewering die ik niet volg...
        Ik denk dat je mijn post als antwoord op jou niet goed begrepen had.
        De tekst uit dat artikel gaat over ondeskundig opvoeden (geen socialisatieperiode met andere papegaaien bijvoorbeeld), en dan ben ik het er volledig mee eens dat dit fout zou kunnen gaan.
        Vogels die goed opgevoed zijn door de mens, die zijn wel degelijk stressbestendig.
        Dit artikel gaat echter over ondeskundig opvoeden.
        Ik heb nooit gezegd dat ik het goed vind om op een ondeskundige manier handopfok toe te passen.
        De wet gaat over het scheiden van de jongen door de mens, niet door de dieren. scheiden is scheiden, ook al is het maar voor 2 minuutjes.
        En scheiden is strafbaar, dus jongen 2 minuutjes uit het nest halen is ook strafbaar.

        Comment


        • #19
          Oorspronkelijk geplaatst door marko Bekijk Berichten
          Handopfok is een gevoelig onderwerp blijkbaar, dat zal wel altijd zo blijven denk ik. Daarom dacht ik, ik neem een beetje van beide. Dus of een week voor het uitvliegen of op het moment van uitvliegen zelf. Maar zodra je begint met papvoeding van een vogel op die leeftijd gaat dit wel goed? want die is nog niet tam en wordt dan gedwongen te eten. Is dit geen stressvol gebeuren of krijgt hij vanzelf honger zodat hij wel mee gaat werken?

          De krijsen die pyrrhura's kunnen voortbrengen op youtube vielen me wel behoorlijk tegen. Dat gaan huisgenoten niet op prijs stellen helaas. De zie ik meer in een pruimkop alhoewel deze minder knuffelbaar is en moeilijk te verkrijgen.
          Handopfok een week voor het uitvliegen is inderdaad nog oké.
          Vogels van die leeftijd zullen inderdaad veel makkelijker eten dan die van 1 of 2 weken oud.

          Yutube is goed voor een indicatie van het geluid, maar het mag zeker niet de doorslaggevende factor zijn.
          Beter is dat je eens naar een kweker of dierentuin gaat om de geleuiden te ervaren, wantcomputerboxen kunnen het geluid nogal omvormen.

          Als ik aan het skypen ben bijvoorbeeld naar mijn thuis, dan klinkt de agapornis zoveel erger dan in werkelijkheid.
          Dat geluid via skype gaat echt door merg en been, maar in het echt is zijn geluid honderd keer minder erg.

          Ik heb trouwens pruimkoppen voor je gevonden.
          http://www.parkieten-revue.com/nieuw...%20aanbod.html

          Ze staan ergens op die pagina, als je zoek, vind je ze wel.

          Comment


          • #20
            De pruimkop trekt me toch het meeste aan en ik denk hier het minste risico mee te lopen i.v.m geluidsoverlast. Ook is dit formaat wel ongeveer wat ik zoek en vind ik ze zeer mooi. Ik heb wel eens gelezen dat halsbandparkieten broeden in het voorjaar, geldt dit ook voor pruimkoppen? Want dan zijn de vogels op die site misschien toch te oud, ik wil het liefste echt een jonge die goed tam gaat worden zodat hij ook mee naar buiten kan enzo. Maar dat gaat dan dit jaar niet meer lukken denk ik.Is er iemand op dit forum die ze tam heeft in huis of nog in voliere, ben erg benieuwd naar ervaringen.

            Als ik voor meer catharina's ga dan kunnen de jongen prima in de kooi. Zes catharina's zou wel moeten passen maximaal. Maar zie toch meer in een vogel die echt naar je toe trekt en een groep catharina's heeft natuurlijk wel heel veel afleiding aan elkaar, en zullen dan weinig naar je toe trekken denk ik.

            Comment


            • #21
              Oorspronkelijk geplaatst door Janpeet Bekijk Berichten
              Ik denk dat je mijn post als antwoord op jou niet goed begrepen had.
              De tekst uit dat artikel gaat over ondeskundig opvoeden (geen socialisatieperiode met andere papegaaien bijvoorbeeld), en dan ben ik het er volledig mee eens dat dit fout zou kunnen gaan.
              Vogels die goed opgevoed zijn door de mens, die zijn wel degelijk stressbestendig.
              Dit artikel gaat echter over ondeskundig opvoeden.
              Ik heb nooit gezegd dat ik het goed vind om op een ondeskundige manier handopfok toe te passen.
              De wet gaat over het scheiden van de jongen door de mens, niet door de dieren. scheiden is scheiden, ook al is het maar voor 2 minuutjes.
              En scheiden is strafbaar, dus jongen 2 minuutjes uit het nest halen is ook strafbaar.
              Handopfok, hoe gaat dat, goed opvoeden door de mens ??
              Veelal worden de vogels nog steeds voordat de vogel zelfstandig eet al verhandeld, ook jij zit dat aan te raden...
              Wat een deskundige manier is van handopfok toepassen zou je eens moeten omschrijven
              Ik zou ook wel eens weten willen hoe kan iemand weten of de koper van zo'n vogel deskundig de vogel verder kan opvoeden.

              Wat in het artikel naar voren komt is ook dat door handopfok de vogels een correcte inprenting onthouden wordt.
              De meest bekende vorm van inprenting speelt zich af in de periode waarin het jonge dier de karakteristieken leert van de ouders en daarmee van soortgenoten. Dankzij deze inprenting herkent het dier op oudere leeftijd soortgenoten als soortgenoten. Dat is met name belangrijk in de periode dat de dieren volwassen en geslachtsrijp worden. Sociale kennis en vaardigheden en overleven zijn bij papegaaien onlosmakelijk met elkaarverbonden (Blanchard, 2000). Als er in deze gevoelige periode een verkeerde inprenting heeft plaatsgevonden - zoals meestal gebeurt wanneer het kuiken te vroeg van ouders en nestgenoten wordt weggehaald - ontwikkelen de dieren later gegarandeerd (gedrags)problemen.

              Handopfokvogels hebben geen kans om dit soort vaardigheden te leren van de oudervogels

              Vogels worden en blijven tam door tijd die je met je vogel spendeert en door vertrouwen niet door handopfok
              dit handopfok houdt ook op zodra de vogel zelfstandig eet.

              Je mag een voorstander zijn van handopfok van vogels door deskundigen,
              maar deskundigen horen ook te weten dat jonge vogels die op de juiste manier door de oudervogels opgevoed worden,
              niet gescheiden hoeven te worden voordat de jonge vogels zelfstandig zijn. Doen ze dit wel, dan kan dat ook alleen maar zijn om commerciële redenen.

              Comment


              • #22
                Beste Leden,


                Aangezien het voor de Nederlandse wet verboden is om handopfok te bezigen is het ook onnodig om hier hele discussies over te hebben.
                Enkele leden hebben hierover al een PB gehad maar schijnbaar heeft dit niet geholpen.
                We verzoeken de leden dan ook om niet via dit forum tegen de Nederlands wet in te gaan.

                Comment


                • #23
                  Mocht er iemand zijn die nog een nest pruimkoppen heeft of net zelfstandige jongen hoor ik het graag! Ben op een advertentie er wel een paar tegengekomen van dit voorjaar. Twijfel tussen wachten op het volgende kweekseizoen of er nu nog eentje aanschaffen. De meeste komen namelijk uit een volière en hebben dan nog helemaal geen contact gehad met mensen.

                  Comment


                  • #24
                    Oorspronkelijk geplaatst door marko Bekijk Berichten
                    Mocht er iemand zijn die nog een nest pruimkoppen heeft of net zelfstandige jongen hoor ik het graag! Ben op een advertentie er wel een paar tegengekomen van dit voorjaar. Twijfel tussen wachten op het volgende kweekseizoen of er nu nog eentje aanschaffen. De meeste komen namelijk uit een volière en hebben dan nog helemaal geen contact gehad met mensen.
                    Hou dan dit in de gaten
                    http://www.vogelmarkt.net/search_result.asp?q=pruimkop

                    Op dit moment in Wilsum, Kampenhout (België) en Noordwijkerhout, jonge pruimkoppen van 2015
                    Je zou daar kunnen informeren of de kwekers hun jongen ook kunnen laten wennen aan menselijk contact,
                    waarbij handopfok niet uitgevoerd wordt, voordat je er een vogel haalt.
                    Je vogel moet dan minimaal lekkers uit hand van kweker eten zonder deze te bijten.
                    En op het moment dat jij de vogel haalt zou het mooi zijn dat ook jij dat zou kunnen.
                    (Komen de vogels bij die kwekers ook zaad eten uit de hand van de kweker ?)

                    Comment


                    • #25
                      Oorspronkelijk geplaatst door marko Bekijk Berichten
                      Mocht er iemand zijn die nog een nest pruimkoppen heeft of net zelfstandige jongen hoor ik het graag! Ben op een advertentie er wel een paar tegengekomen van dit voorjaar. Twijfel tussen wachten op het volgende kweekseizoen of er nu nog eentje aanschaffen. De meeste komen namelijk uit een volière en hebben dan nog helemaal geen contact gehad met mensen.
                      Zelfs dat maakt niet zoveel uit denk ik...
                      Ik had een aratinga uit een voliere van bijna een jaar, en was eigenlijk snel een relaxe vogel.
                      Tis dat ik hem lekker met een maatje van 9, ook uit een voliere heb laten schooieren, anders was ie heel tam geworden.
                      Hij stapt iig op wanneer het moet, zlfs zijn maatje, en dat is voldoende
                      Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

                      Ken je papegaai

                      sigpic

                      Comment


                      • #26
                        Bedankt voor de reacties! Ik zal die site in de gaten houden! Ik verhuis over twee weken dus moet sowieso nog even wachten met het aanschaffen. Ben nu begonnen met het trainen van de catharinaparkieten, gaat verassend snel! Ze zijn wel bijterig maar eentje kan nu op commando opstappe, als hij zin heeft dan.

                        Comment

                        Ads onder in topics

                        Collapse
                        Working...
                        X