Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Verslag forumdag 26 november jl. door Caitlin Eindhoven

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Verslag forumdag 26 november jl. door Caitlin Eindhoven

    Inleiding :

    Voor studiepunten ben ik naar een lezing gegaan over kromsnavels waar uitgelegd werd wat je in noodsituaties qua gezondheid moest doen. Tevens kon je er netwerken en informatie verkrijgen op die dag van de dierenarts, kwekers en andere deskundigen.
    De lezing was een hele dag waar ook lunch bij inbegrepen was. Om aan te melden moest je naar een forum site waar je in een topic aan moest geven of je aanwezig zou zijn.Tot 18 november kon je je aangeven daarna niet meer. De lezing was bedoeld voor maximaal 50 personen vanwege de zaalcapaciteit. Deze lezing is vooral interessant voor mensen met kromsnavels of die er een willen aanschaffen, zodat je weet waar je op moet letten.
    Op die dag heb ik een aantal foto’s gemaakt voornamelijk van de papegaaien die er waren.
    Over deze dag schrijf ik een klein verslag van wat er allemaal gebeurt is en hoe zo’n dag eruit ziet.

    Wat er in dit verslag besproken wordt.
    - Algemene informatie
    - Lezing
    - Slot

    Algemene informatie :


    De lezing vond plaats op 26 November met als onderwerp EHBO. Op deze dag waren er een aantal papegaaien waaronder 2 groenvleugelara’s, 2 grijze roodstaarten en een blauw-gele ara. Entree is 10 euro per persoon in die 10 euro zit ook lunch.


    Locatie :


    Zorgcentrum De Veenkamp
    Gemzenstraat 9
    7315 EL Apeldoorn

    De lezingwerd gegeven door Hedwig van der Horst, zij is een papegaaienspecialist die werkt in het NOP ( Nederlands Opvang Papegaaien ). Naast het verzorgen van de papegaaien in het park is ze ook de papegaaien arts van verschillende particulieren.
    De dag werd georganiseerd door de eigenaren van het papegaaienforum. Op dit forum zijn veel eigenaren van huiskamer vogels en kwekers aanwezig. Op deze manier kunnen zowel kromsnavel eigenaren als kwekers informatie opdoen hoe te handelen bij eenongelukje met de vogel. Door het forum was gevraagd aan de mensen die vragen hadden deze al op te sturen naar Hedwig van der Horst zodat ze wist waar veel mensen tegen aan liepen.
    De dag begon om 11 uur met een kennismaking en met een consumptie.
    Hieronder zet ik de planning neer die er was maar dit is wel behoorlijk uitgelopen.

    11:00 Welkom, kennismaking en koffie,thee en een plakje cake.
    12:00 Lunch( was erg uitgebreid )
    13:30 Lezing EHBO
    15:00 Pauze
    15:30 Behandeling vragen die opgestuurdzijn
    16:30 Eventueel vragen en napraten
    17:00 sluiting
    De tijdsplanning werd echter wel langer, deze liep uit door alle vragen die er waren en het netwerken met alle mensen om je heen. De tijd dat het helemaal afgelopen was ongeveer 18:30 uur.

    Korte samenvatting lezing :

    Na een korte introductie van de dierenarts begint de lezing door middel van een powerpoint presentatie waar je foto’s op kon zien.
    In huis zijn er vele manieren waardoor een kromsnavel zich kan verwonden. Dit zijn vaak simpele dingen. Enkele voorbeelden hiervoor zijn bijvoorbeeld de bank, gasfornuis, kaars, nagels te kort geknipt maar ook jezelf is een groot voorbeeld.
    Gewonde dieren bij deze voorbeelden is niet erg vanzelf sprekend maar het verbaast je nog hoe snel vogels hierdoor bij een dierenarts terecht komen. Een persoon die zijn papegaai bijvoorbeeld niet ziet zitten op een bank gaat erop zitten of een dier is erg nieuwsgierig naar het vuurtje op de kaars en probeert het uit. Een gasfornuis is voor kromsnavels erg gevaarlijk omdat hun pootjes niet gelijk de warmte ervan voelt en blijven ze lekker zitten terwijl ze hun eigen pootje aan het bakken zijn. Niet erg slim van ze ! In de categorie kromsnavel heb je ook agapornissen ze zijn erg klein en wanneer ze niet in hun kooi zitten zie je ze niet altijd even snel. Dit zorgt er nog weleens voor dat ze onder een voet van hun eigenaar komen. Dit zijn enkele voorbeelden die voor een gewonde vogel kunnen zorgen maar er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden.
    Wanneer het absoluut niet goed gaat met een vogel geef het geen hartmassage. Dit zorgt voor onnodige stress terwijl een hartmassage bijna nooit lukt, dit vanwege hun hartslag die 200 per minuut is en dat wil je niet proberen, stel je voor dat je200 keer op het borst moet drukken in een minuut ! Beademen kan echter wel.
    Doodsfactor nummer 1 is stress, dus zorg ervoor dat het dier zo min mogelijk blootgesteld wordt aan stress. 1 op 10 vogels gaat dood aan een medische oorzaak. Wat te doen bij een ongeluk ? Geef hem/haar zoveel mogelijk rust dit is erg belangrijk. Het beste is om de kromsnavel een donker, zacht plekje te geven.Een kartonnen doos is hier perfect voor. Hij zit klein en kan niet veel bewegen, het is donker en het is zacht. Zorg er wel voor dat het dier niet nat kan worden.Nadat je dit hebt gedaan neem je zelf even rust om te kalmeren want een vogel heeft dat erg snel door als jij gestrest bent en zal het zelf dan ook zijn.
    Vogels zorgen voor veel schrik reacties bij mensen als ze bloeden. Maakt niet uit hoe groot een wond is. Een papegaai is een dier dat alleen aan zichzelf denkt en als het pijn heeft zal hij dat met een overdreven reactie doen. Zo kan een huiskamer bijvoorbeeld onder het bloed zitten op veel plekken terwijl de wond klein is en niet gevaarlijk.
    Als er weekends ongevallen gebeuren heb je vaak het probleem dat je niet naar een gespecialiseerde vogelarts kan. Maar een bloedende vogel kun jezelf ook helpen met spullen die je zelf al in huis hebt. Witte poeder zoals bloem helpt bij het bloeden je strooit dit alleen op de wond en het bloed zal erin trekken en zo verkom je dat het verder gaat bloeden. Naast dat heb je allemaal middeltjes bij de drogisterij die ook goed helpen.
    Vetbondis een vloeibare pleister maar het is belangrijk dat het alleen op de wond komt anders kan een vogel zich eraan gaan irriteren en gaat plukken.
    Pongostan wordt met een watje aangebracht wat je 20 tellen lang moet volhouden. De bekende blaarpleister die we zelf veel gebruiken is ook geschikt voor vogels, wel met een verbandje erom heen en wordt vaak bij lastige vogels toegepast. Er bestaat ook bloedstopspray maar dit wordt niet aangeraden.
    Bedenk altijd dat een vogel niet zomaar dood bloed, dat doe jezelf namelijk ook niet.
    Het lijkt vaak erger dan het is.
    Belangrijk is dat ze eten binnen krijgen en dan voornamelijk glucose dit zit in dextro, glucose poeder en sportdrank maar aan dit laatste zit een risico. Vocht heeft een dier niet gelijk nodig, de kans op verdrinking is groter en dat wil je niet riskeren. Een vogel kan 3 dagen lang zonder water. Maar zorg er zeker voor dat het dier glucose binnen krijgt en als hij flauw valt spuit dan de glucose meteen in de cloaca (ontlastingskanaal).
    Als een kromsnavel een gebroken vleugel heeft zorg dan dat hij beide vleugels niet kan bewegen. Dit doe je door de kromsnavel in te tapen.
    Bijeen gewonde vogel moet je aan het volgende rijtje houden !
    - Rust
    - Glucose
    - Verbinden
    - Kleine ruimte
    - Warmte
    - Eten
    Bij een vogel in de woonkamer is 1 keer ontwormen meer dan genoeg omdat ze er dan niet meer blootgesteld worden aan de risico’s. Een kromsnavel dat zijn verblijf buiten heeft moet regelmatig ontwormd worden omdat ze ploeteren in de grond.


    Slot :
    Van deze dag heb ik veel geleerd zoals wat je dus in noodsituaties moet doen maarook wat giftig is voor een papegaai. Gif kan je weer wegnemen door norit te gebruiken in het voer. Naast de lezing geef en neem je veel informatie op van andere kwekers wat van pas kan komen. Dit is een zeer leerzame dag voor iedereen geweest. Naast informatie leg je veel contacten met andere mensen zodat je meer bekender wordt en je laat zien dat je in het wereldje zit.
    Last edited by Francapapegaaien; 14-12-11, 00:54.

  • #2
    Hallo Caitlin,

    Een mooi verslag van je.

    Er staat alleen een foutje in, de intree was gratis en voor de lunch en drankjes op die dag werd een vergoeding gevraagd van 10 euro per persoon.
    ik weet niet alles maar doe mijn best

    Comment


    • #3
      mooi verslag van de EHBO bij vogels, Caitlin

      Zijn er ook mensen die de antwoorden van de schriftelijk ingediende vragen genoteerd hebben?
      zouden jullie die willen plaatsen?
      ik had ook een vraag gesteld over het voeren van de partner en wil zo graag antwoord hebben.

      Comment


      • #4
        Hallo Ria,

        Een volledig verslag van deze dag plus beantwoording van de vragen komt er aan.
        ik weet niet alles maar doe mijn best

        Comment


        • #5
          Caitlin, heel erg bedankt voor het mooie verslag !
          Zouden we hem eventueel ook mogen gebruiken voor onze pape-pedia ? We weten nog niet helemaal hoe dit word vorm gegeven, maar dat komt hopelijk snel !
          Chester en Samba
          Yoda en Navy

          Comment


          • #6
            verslag forumdag

            Hallo Erica,

            natuurlijk mag je het verslag gebruiken voor de pape-pedia. Ik zou dat erg leuk vinden.

            Caitlin.

            Comment


            • #7
              Wat een goed verslag, helemaal Super, bedankt hoor Caitlin!
              Je kunt niet diep in de ogen van een dier kijken zonder de diepte, complexiteit en gevoelens te zien die de mens als enige claimt te hebben.

              Miriam & Nico sigpic

              Comment


              • #8
                Sluit ik me helemaal bij aan.
                Goed dat de jeugd zo goed heeft op gelet want de jeugd heeft de "papegaaien" toekomst.

                gr

                Henk

                Comment

                Ads onder in topics

                Collapse

                Papegaaienforum wordt mede mogelijk gemaakt door:

                Working...
                X