Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Rueppells papegaai - Poicephalus rueppellii

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Rueppells papegaai - Poicephalus rueppellii

    Ruppell's papegaai (Poicephalus rueppellii) is een vogel die endemisch is in het zuidwesten van Afrika van het centrum van Namibië naar zuidwest Angola. Hij leeft in de savanne waar bomen staan of in droge bossen. Hij komt vaker voor in de buurt van beekjes of rivieren. De naam herinnert aan de Duitse naturalist en ontdekkingsreiziger Eduard Ruppell.



    Omschrijving:

    Ruppell's papegaai is 22 tot 25 cm (9 in) lang en weegt 121-156 g. Hij heeft een totale donkerbruine kleur en de kop is donker grijs. Zowel de volwassen mannelijke en vrouwelijke vogels hebben een aantal gele veren op de voorste rand van de vleugels en gele veren met betrekking tot hun bovenbenen. Bij de onvolwassenen is het gele dof of ontbreekt. Ze zijn seksueel dimorfe; volwassen vrouwelijke vogels hebben blauwe veren op de lagere rug en de romp, terwijl de mannelijke vogels deze blauwe veer kleur ontbreekt als ze volgroeid zijn.

    Nestelen:
    De Ruppell's nestelen in de boom holtes. De eieren zijn wit en er worden er meestaql drie of vier gelegd. Het vrouwtje broedt de eieren ongeveer 28 dagen en de jongen verlaten het nest ongeveer 68 dagen na het uitkomen.

    Status:
    Ruppell's papegaai is een beschermde diersoort, vermeld op Bijlage II van CITES, net als alle papegaaien.

Ads onder in topics

Collapse
Working...
X