Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Ara severa

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Ara severa

    Wetenschappelijk.
    Nederlandse naam: Ara severa
    Wetenschappelijke naam: Ara severa severa
    Engelse naam: Severa macaw of Chestnut-fronted macaw
    ---Ondersoort---
    Nederlandse naam: -
    Wetenschappelijke naam: Ara severa Castaneifrons
    Engelse naam: Ara severa Castaneifrons


    Uiterlijk.
    De severa
    De ara severa is over het algemeen groen. De kleur op de kop gaat langzaam over in blauwgroen en bruin op het voorhoofd.
    De buitenkant van de vleugels zijn rood met blauwe slagpennen.
    De bovenkant van de staart is bruin dat uitloopt in blauw groen. De onderkant van de staart is rood.
    De ogen zijn oranje.
    De lichaamslengte is ongeveer 46 centimeter.


    De castaneifrons.
    Het is erg moeilijk om de verschillen tussen de castaneifrons en de gewone severa aan te geven. Dit omdat er maar weinig duidelijke verschillen zijn. Ook gaat er de laatste tijd wel het verhaal rond dat de castaneifrons helemaal niet zou bestaan. De verschillen die worden genoemd kunnen namelijk ook weer bij de gewonse severa voorkomen.
    Verschillen die zijn genoemd zijn:
    de grote (de castaneifrons is een paar cm groter)
    rode sokken (de castaneifrons heeft rode sokjes op de poten, maar dit komt ook wel eens voor bij gewone severa's)
    Een bredere strook bruin onder de snavel (de castaneifrons heeft een bruine strook van bijna 1cm onder de snavel)
    Rode veren rondom de cloaca.


    Leefgebied.
    De ara severa.
    Van n-Venezuela Oost- aan Frans Guyana en Brazilië, gebieden nw-Mato Grosso, N-Goias en nw-Bahia

    Castaneifrons (ondersoort).
    E-Panama; Colombia langs Atrato en Caraïbische kust en het oosten van het zuiden van de Andes aan e-Peru, N-Bolivië, W-Venezuela aan nw-Mato Grosso in Brazilië.


    Voedsel.
    Voor ara's is er in dierspeciaalzaken speciaal voer te koop. Wat hier vooral anders aan is in vergelijking met ander papegaaienvoer is dat in ara voer meer vette noten zitten. Ara's hebben namelijk meer vet nodig dan andere papegaaien. Ook gekiemde zaden en palmnoten zijn erg goed.
    Verder is ook fruit en groente erg goed voor ze. Geef alleen geen advocado, deze zijn giftig. Ook mais vinden deze vogels erg lekker. Je kunt gewoon een maiskolf geven. Verder is ook een goed gritmengsel erg belangrijk. Natuurlijk hoort elke dag vers water tot de behoefte van de ara.


    Huisvesting.
    Wat u hierbij het beste aan kunt houden is dat de ara zijn vleugels helemaal moet kunnen uitslaan. Als u een koppel ara's wilt houden dan moeten bijde ara's naast elkaar hun vleugels uit kunnen slaan. Houd er rekening mee dat u geen hout gebruikt om een kooi of voliere te maken. Dit maken ze namelijk erg makkelijk stuk.

    De kweek.
    Om met deze vogel te kweken kun je het beste een natuurlijk nesthok hebben. Als je toch een gewoon nestkastje wil gebruiken moet deze minimaal 30x30x70 zijn.
    Het invlieggat moet ongeveer 10 centimeter zijn. Op de bodem van het blok kun je een mengsel leggen van tuinaarde en turfmolm.
    De pop legt gemiddeld 3 tot 5 eieren. Deze worden in ongeveer 26 dagen uitgebroed. De pop word onder het broeden door de man gevoed.
    De jongen zijn pas zelfstandig als ze ongeveer 13 tot 14 weken oud zijn. Ze hebben naar 2 maanden ongeveer hun volledige verenkleed
    De kweek met deze ara soort is vrij moeilijk. Het kan dan ook vaak voorkomen dat de koppels een paar jaar overslaan voordat ze met een nieuw nest beginnen.

    Gedrag.
    De ara severa heeft een rustig en over het algemeen lief karakter. Het zijn vogels die net als de groenvleugel eerst de kat uit de boom kijken. Ze moeten rustig aan aan nieuwe dingen wennen. Hierbij kun je denken aan een nieuwe woonomgeving, een nieuwe eigenaar of nieuw speelgoed. Als deze ara eenmaal gewend is dan is het een hele lieve, en vrij drukke vogel. Ze mogen graag alles kapot maken en laten ook hun geschreeuw wel eens horen. Ook van knuffelen en kroelen houden ze zeker wel. Onze severa geeft zich hier helemaal aan over en draait alle kanten op zodat je op het juiste plekje kan komen.

    Cites.
    Deze ara staat op de Citeslijst 2

    Tekst: Arasevera
    Foto: Arasevera
    Chester en Samba
    Yoda en Navy

Ads onder in topics

Collapse
Working...
X