Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Lezing Robin Shewokis op het symposium van 1 en 2 maart in leiden.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Lezing Robin Shewokis op het symposium van 1 en 2 maart in leiden.

    Robin is eigenaar van een van een bedrijf dat verrijkingsproducten ontwerpt en maakt voor dieren in gevangenschap. Ze werkte bijvoorbeeld voor verschillende dierentuinen om de verrijking van dieren te verbeteren. Ook geeft ze nu dus lezingen.

    Tijdens de lezing heeft Robin dus verteld over hoe je je papegaai het beste kunt verrijken. Met verreiken bedoelen we dan ook je papegaai op een goede manier bezig te houden zodat hij zich niet verveeld. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om eerst eens goed naar je papegaai te kijken, niet alleen als individu maar ook als soort. Hoe gedraagt deze vogel zich als soort en nog belangrijker hoe gedraagt deze vogel zich in de natuur. Door dit in je hoofd te hebben kun je beter begrijpen waarom je vogel zich op een bepaalde manier gedraagt en waarom je vogel bepaalde dingen leuk vindt. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld eens wat natuurfilms op te zoeken over papegaaien.

    Natuurfilms over ara’s leren ons bijvoorbeeld dat :
    1. Ze lange afstanden moeten afleggen om naar voedsel te zoeken.
    2. Ze veel in bomen zitten
    3. Ze bomen slopen om nest gelegenheden te maken, voedsel te zoeken of omdat ze het leuk vinden.
    4. Ze tijden bezig kunnen zijn met het kroelen van alkaar.
    5. Ze niet zulke nette eters zijn
    6. enz enz enz.

    Uit deze dingen kun je heel veel dingen halen die je ook ziet bij je huiskamer papegaai. Vooral het slopen zie je heel erg veel terug. Hier kun je zeker gebruik van maken om je papegaai op een goede manier bezig te houden!

    Robin noemde in haar lezing verschillende vormen van verrijking:
    Social enrichment (sociale verrijking)
    2 vogels bij elkaar hebben erg veel aan elkaar. Ze kunnen maatjes worden en zelfs een echt broedkoppel. De vogels zijn dan uren met elkaar bezig, elkaar schoonhouden, voeren enz. Dit bezig houden van elkaar is dus verreiking.
    Diatary enrichment (dieet verrijking)
    Ik denk dat hierbij iedereen zich wel een goed beeld kan vormen. Verrijking door het gebruiken van voer. Hierbij is het natuurlijk erg belangrijk dat je weet welk voer je mag geven en welke niet!
    Vogels in de natuur scharrelen / zoeken veel naar eten, dit zou je in de huiskamer na kunnen bootsen. Zo kan je bijvoorbeeld gaten in een speeltje of stok boren en daar voer in verstoppen.
    Als je dit doet is het goed om je aan de volgende regels te houden:
    1. Zorg dat er keuze is
    2. Begin simpel en bouw dit langzaam op
    3. Heb niet te hoge verwachtingen van je papegaai
    4. Zorg dat het veilig is
    5. Ken je soort / je vogel hoe doen ze dit in het wild ?
    Auditory enrichment (geluids verrijking)
    Papegaaien reageren ook op geluid. Ook dit kan ze op een goede manier bezig houden. Zo hoor je van veel mensen dat die hun radio voor hun vogel aan laten staan. Dit is zeker een goed iets !

    Visual enrichment (visuele verrijking)
    Papegaaien zien net als wij een hele boel. Leuk is om eens te kijken vanuit de kooi van je papegaai. Wat ziet je vogel nu eigenlijk als hij in de kooi zit? Ook hier kun je wat mee doen. Hang bijvoorbeeld eens wat anders neer aan de muur. Doe je dit regelmatig dan is dat een goede manier om je vogel bezig te houden.

    Olfactory enrichment (geur verrijking)
    Dit betekend ruiken. Papegaaien ruiken natuurlijk ook. Dit is denk ik een moeilijkere manier om je vogel bezig te houden, maar er zullen vast manieren zijn om dit ook eens te gebruiken in de verrijking.

    Factile enrichment (fysieke verrijking)
    Dit betekend aanraken. Papegaaien vinden het natuurlijk heerlijk om eens gekroeld te worden, wat natuurlijk een prachtige manier van verrijking is, maar ook hierbij kun je eens verder denken. Bijvoorbeeld spelen met tempratuur, wat doet je vogel met een ijsblokje ? Wat je ook kan doen is een bord maken en die op de bodem van de kooi leggen. Probeer op dat bord verschillende bodem materialen te leggen, zoals zand, gras, stof, ijzer enz enz. Dit kan je vogel goed ontdekken met zijn poten, bek en tong.

    Een papegaai verrijken kun je natuurlijk de hele dag door doen en het is ook goed dat je papegaai de hele dag wat te doen heeft. Zorg wel dat het afwisselend is zodat het elke keer wat nieuws blijft voor je papegaai, anders gaat het natuurlijk alweer snel vervelen.
    Je papegaai verrijken kun je in prencipe over al doen. Zorg er wel voor dat de kooi voor je vogel altijd het mooiste is, anders willen ze er niet meer in J

    Waarom moeten we een papegaai verrijken ? Wij hebben er voor gekozen om de papegaaien uit de natuur te halen. Hierdoor hebben wij veel keuzes voor hun weggehaald. Die keuzes waren erg belangrijk voor ze, daarom moeten wij zorgen dat ze weer keuzes krijgen !!!

    Als laatste heeft robin tijdens haar lezing Stress behandeld.
    Heel veel mensen zijn bang dat hun vogel door verschillende dingen gestresst raken en proberen daarom deze situaties te voorkomen. Natuurlijk kan een papegaai gestresst raken door verschillende situaties, maar is dit zo verkeerd?
    Papegaaien in de natuur komen ook in stresssituaties, maar hier leren ze mee omgaan. Juist omdat ze in deze situaties komen. De papegaaien zullen toch moeten handelen in deze gevallen en zullen dus leren om er op een goede manier mee om te gaan.
    Probeer dus niet alle stress-situaties te vermijden omdat dit juist weer stress zou kunnen opleveren. Probeer juist je papegaai deze stress te laten ervaren zodat hij als er weer zo’n situatie komt er mee om heeft leren gaan.

    (dit artikel is eigendom van arasevera en mag niet zonder toestemming worden gekopieerd of anders worden gebruikt)
    Chester en Samba
    Yoda en Navy

Ads onder in topics

Collapse
Working...
X