Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Voer voor de Pyrrhura

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Voer voor de Pyrrhura

  Dag allen,

  Lang geleden dat ik hier wat heb gevraagd. Inmiddels is mijn Pyrrhura alweer 10 jaar oud :-). Hij zit mooi in de veren, goed op gewicht (73 gram) en is energiek. Van de zomer wel wat hormonaal maar met wat meer slaap was dat zo weer weg gelukkig. Hoewel hij het goed lijkt te doen en ik nog nooit naar de dierenarts heb gehoeven met problemen, begin ik me steeds meer af te vragen of ik hem goed genoeg voer.

  Ik geef al jaren als basis zaad (Vitakraft ‘+vita herbs voor grote parkieten’). Heb ook wel eens andere merken geprobeerd maar deze lijkt hij het lekkerst te vinden. Daarnaast voer ik groente en fruit bij, probeer ik elke dag te doen maar ja, ik eet zelf ook niet elke dag groente en fruit dus kan niet altijd geven . Daarnaast mag hij regelmatig een slokje limonade, thee en soms zelfs wat melk, en krijgt hij heel af en toe een stukje koek, brood, salami of patat (zonder zout). Ik snap dat mensen-eten niet het beste is voor de vogel, maar dit is zo sporadisch dat ik denk dat het niet heel veel uitmaakt. Mijn vraag gaat vooral over het echte voer.

  Ik lees steeds meer over de problemen met zaad als voornaamste voedingsbron. Ik heb daarom een klein pakje eivoer gekocht (baephar) en dit vind ie maar niks. Niet zo uit het pakje en niet met wat water vermengd. Maarja, ik geef het ook pas een weekje om de dag. Nu heb ik vandaag toch maar een pakje pellets aangeschaft (ook baephar). Moet ie ook niet. Niet droog uit de hand, iig. Na wat vermengd te hebben met water was ie iets meer ge´nteresseerd, en toen ik het in zijn normale voederbakje met zaad deed leek hij er wel wat van te eten maar ook niet echt.

  Doe ik hier goed aan? Is pellets bijvoeren een goed idee? Of zou ik daarvoor echt eerst bloedonderzoek oid moeten laten verrichten, zodat ik weet of hij vitamines te kort komt? Ik hoor graag jullie ervaringen! Wat voeren jullie?

 • #2
  Oorspronkelijk geplaatst door PyrrhuraBB Bekijk Berichten
  Ik geef al jaren als basis zaad (Vitakraft ‘+vita herbs voor grote parkieten’). Heb ook wel eens andere merken geprobeerd maar deze lijkt hij het lekkerst te vinden. Daarnaast voer ik groente en fruit bij, probeer ik elke dag te doen maar ja, ik eet zelf ook niet elke dag groente en fruit dus kan niet altijd geven.
  Ik heb zelf geen Pyrrhura maar een blauwgele ara. Voordat ik die aanschafte heb ik me heel goed ingelezen over allerlei zaken, waaronder het soort voer in natuurlijke omstandigheden (in mijn geval bleek dat nauwelijks zaad te zijn). Veel dieren sterven onnodig jong door jarenlang verkeerd voeren. Kijk eens op https://www.licg.nl/vogels/pyrrhuras/#voeding voor een onafhankelijk en gedegen advies.
  Daarnaast mag hij regelmatig een slokje limonade, thee en soms zelfs wat melk, en krijgt hij heel af en toe een stukje koek, brood, salami of patat (zonder zout). Ik snap dat mensen-eten niet het beste is voor de vogel,
  Waarom geef je dit dan?
  Is pellets bijvoeren een goed idee?
  Nee. Dit zou hoofdvoer moeten zijn. Natuurlijk, is dat even wennen, maar de aanhouder wint. Voer schraal (1 of 2 keer per dag en haal daarna het voer weg) dan blijft de trek en went de vogel. Is de vogel eenmaal gewend, dan hoeft niet meer zo schraal gevoerd te worden.

  Comment

  Ads onder in topics

  Collapse
  Working...
  X