Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Kan een grasparkiet na een stressvolle gebeurtenis na 4 dagen sterven?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Kan een grasparkiet na een stressvolle gebeurtenis na 4 dagen sterven?

    Beste forumleden,

    Ik heb een kamervoliere met enkele parkieten. De kamervoliere staat praktisch altijd open, dus de vogeltjes kunnen vrij door de kamer vliegen.

    Een paar weken geleden heb ik twee parkieten (Bas en Froukje) in een aparte, ruime broedkooi willen plaatsen, met het idee na een aantal dagen het deurtje open te houden. Froukje was pas bij ons gekomen en Bas en Froukje vormden al snel een koppeltje. Ik heb een aantal broedblokken in de voliere opgehangen. Froukje was heel enthousiast en zat al na korte tijd in de het broedblok. Een ander vrouwtje verstoorde de rust echter. Vandaar mijn idee om Bas en Froukje apart te zetten. Ik heb de parkieten moeten vangen, Eerst het vrouwtje, daarna het mannetje. Mijn vrouw aan de ene kant van de kamer en ik aan de andere kant met een plumeau om te verhinderen, dat Bas op de kooi, buiten reikwijdte van mijn armen, zou landen. Mijn bedoeling was ze zo te vermoeien, dat ik ze uiteindelijk, met behulp van een doek, die ik over hen zou werpen, kon pakken. Bij het vrouwtje lukte dat goed. Daarna weer dezelfde jacht. Bas klampte zich uiteindelijk hijgend vast tegen het gaas van de kooi. In de broedkooi was het geen pais en vree. Froukje stelde zich agressief naar Bas op. Ze viel hem zelfs een keer aan, waardoor ze beiden fladderend naar beneden vielen. Daarom besloot ik het deurtje van de broedkooi open te zetten. Beiden vlogen toen meteen terug naar de voliere. De liefde tussen Bas en Froukje was vanaf toen bekoeld. Al vrij snel merkte ik, dat Bas hele waterige diarree had en dat hij niet fit oogde. Er volgden vier dagen met ups en (helaas voornamelijk) downs. Wat hoopvol vond ik, dat zijn ontlasting niet meer zo waterig was. Op de laatste dag zag ik hem wat knabbelen aan trosgierst. Vrij snel daarna verergerde de situatie echter. Hij nieste en kokhalste. Deze verschijnselen namen weer af, maar Bas had geen kracht weer. Uiteindelijk stierf hij op de bodem van de voliere.
    Ik ben daar nog kapot van. Het beestje was in de loop van de jaren redelijk tam geworden. Hij nam geregeld plaats op mijn schouder of knie, als ik achter de computer zat. En als mijn vrouw en ik aan de eettafel zaten kwam hij zo nu en dan, net als zijn vriend Chili, op mijn aangeboden vinger zitten. Op andere momenten ontweek hij echter mijn aangeboden vinger.

    Bas was geen sterke parkiet. Twee keer eerder trof ik hem in elkaar zittend en duidelijk ziek in de voliere aan en in de ontlasting zag ik een spoortje bloed. Ik kon hem toen gewoon van de stok "plukken" en heb hem toen op mijn warme borst gelegd. Hij wist beide keren vrij snel te herstellen.

    Ik zou nu graag willen weten of de stress van het vangen en de stress in de broedkooi de oorzaak van de dood van Bas kan zijn geweest of dat er iets anders gespeeld moet hebben. Waar zou dat kokhalsen en niezen op geduid kunnen hebben? Verslikt in een te groot zaadje? Om zo volledig mogelijk te zijn, wil ik ook nog meedelen, dat Bas een stuk langere snavel dan gemiddeld had.

  • #2
    hallo,
    wat oorzaak is van overlijden is lastig om vasttestellen.
    alleen stres zal nooit oorzaak zijn maar kan wel een rol spelen.


    Twee keer eerder trof ik hem in elkaar zittend en duidelijk ziek in de voliere aan
    hoelang is het geleden dat Bas zo zat?


    mag ik nog enkel tips geven,

    voor het vangen van vogels kun je best een netje aanschaffen.
    om een lange snavel te voorkomen is mooist om stokjes waar ze graag aan knabbelen in hok te plaatsen of van die vitamineblokjes/piksteen op te hangen.
    ik weet niet alles maar doe mijn best

    Comment


    • #3
      Hartelijk dank voor uw bericht.

      Dat Bas zo zat is denk ik een jaar geleden. Hij poepte altijd wat moeilijk. Je zag hem altijd een beetje persen. Ik heb altijd verse wilgetakken in de voliere en ook vitamineblokjes/piksteen.

      Hij deed daar nooit zoveel mee, maar de laatste weken had hij daar zeer veel aardigheid in gekregen. En of het daar nu aan lag of dat er een andere oorzaak was, zijn snavel was wat korter geworden. Het leek wel of er een stukje afgebroken was.

      De tip van het netje vind ik een zeer bruikbare tip.

      Mijn vrouw vertelde nog, dat zij had gezien, dat Bas de dag, voordat hij stierf wat wezenloos op een voerbak zat, maar niets at en hetzelfde gold voor een waterbak.

      Comment


      • #4
        Mijn vrouw vertelde nog, dat zij had gezien, dat Bas de dag, voordat hij stierf wat wezenloos op een voerbak zat, maar niets at en hetzelfde gold voor een waterbak.
        Dan mag u er al van uitgaan dat die toen erg ziek was , want een vogel zal niet snel laten merken dat die ziek is en als het te zien is dan zijn we vaak te laat om nog wat te kunnen betekenen voor de vogel
        ik weet niet alles maar doe mijn best

        Comment


        • #5
          Wederom hartelijk dank voor uw reactie!

          Een volgende keer zal ik hooguit een dagje afwachten en mocht de situatie niet verbeteren meteen naar een in vogels gespecialiseerde dierenarts gaan. Ik vraag me wel af of zij Bas nog hadden kunnen redden. Ik verneem zo links en rechts, dat hun kennis ook vaak te kort schiet. Wat kunt u daar over zeggen?

          Comment


          • #6
            sorry voor wat late reactie.

            indien u naar een DA gaat kan het zo maar zijn ja dat u terecht komt bij iemand die gaat experimenteren omdat deze niet wil toegeven niet te beschikken over de juiste of genoeg kennis.

            indien u naar een VA gaat zal er meer kans zijn op succes probleem blijft alleen hoe snel bent u bij deze VA, een vogel is een prooidier en zal daarom pas heel laat laten merken/zien dat ze ziek is en vaak kan dan een VA ook niets meer betekenen vooral niet bij de kleinere soorten.

            zodra je merkt dat je vogel anders is als anders neemt men meteen contact op met VA probleem is vaak dat men vak denkt laten we het ven aankijken misschien zien we het verkeerd.
            een vogel die in de huiskamer verblijft heeft iets meer kans op dat eigenaar ontdekt dat er iets niet klopt omdat die band anders is als van een kweker die er meestal ook meer heeft en ze ook minder goed kent als een HK(huiskamer)vogel omdat baasje er zo goed las constant bij is.
            ik weet niet alles maar doe mijn best

            Comment


            • #7
              Ik ben heel blij met uw reactie.

              Hartelijk dank, dat u daaraan zoveel tijd en moeite besteedt.

              Ik kamp nogal met schuldgevoelens en het praten en schrijven erover met iemand, die echt geïnteresseerd is, helpt.

              Ik wens u een fijne week.

              Bert

              Comment


              • #8
                Ik kamp nogal met schuldgevoelens en het praten en schrijven erover met iemand, die echt geïnteresseerd is, helpt.
                van schuld kun je pas spreken als u de kennis wel had maar niet goed gebruikt heeft.
                en al doende leert men.
                ik weet niet alles maar doe mijn best

                Comment


                • #9
                  Hartelijk dank weer voor uw antwoord.

                  Ik zal in de toekomsr zeker sneller handelen. Al mocht de behandeling niet succesvol zijn, dan win ik er toch iets mee: Geen bezwaard gemoed,

                  Bart

                  Comment

                  Ads onder in topics

                  Collapse
                  Working...
                  X