Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Agapornis Nigrigenis

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Agapornis Nigrigenis

    Agapornis Nigrigenis

    De zwartgezichtagapornis (Agapornis nigrigenis) is een papegaai die voorkomt in het zuidwesten van Zambia. Deze Agapornis heeft een zwarte keel, kin en wangen en ziet er bijna hetzelfde uit als de zwartmaskeragapornis (Agapornis personatus).
    De Agapornis Nigrigenis behoort, met zijn 13 cm, tot één van de kleinste soorten onder de Agapornissen. Het voorhoofd en de bovenkop zijn roestbruin van kleur, geleidelijk overgaand in donkerbruin. Het achterhoofd is olijfgroen. De mantel, vleugeldek en stuit zijn dof donkergroen. De algehele lichaamskleur is geelachtig groen. Op de bovenborst vinden we een opvallende oranje, zalmroze borstvlek. De snavel is dieprood van kleur met aan de basis een witte snavelriem. De ogen zijn bruin en omgeven met een witte ring van washuid. De poten en nagels zijn respectievelijk grijs en donkergrijs.





    Verspreidingsgebied


    De zwartwangagapornis komt voor in het zuidwesten van Zambia, tussen de Kafue rivier in het noorden en de Zambezi in het zuiden.
    Het woongebied van de Nigrigenis is relatief klein, het omvat niet meer dan zo'n 2500 km2. Dit gebied bestaat uit met loofhout begroeide dalen tussen de Zambesirivier in het zuiden en de Kafue rivier in het noorden. De wouden langs de oever van deze rivier zijn slechts enkele meters breed en gaan over in droog grasland met hier en daar wat boomgroepen. De vogels leven hier in kolonieverband. Net als de Agapornis Lilianae houden ze van water. In hun leefgebied trekken ze dan ook meerdere malen per dag naar het water om daar een bad te nemen.


    Voedsel:

    In het wild voed de Agapornis Nigrigenis zich in hoofdzaak met allerlei zaden, vruchten, bessen en bladknoppen.


    Kweek:

    Over het broedgedrag van deze vogels in het wild is erg weinig bekend. De wouden rondom de rivier gebruiken ze om te nestelen in boomholten.
    Maar is ongeveer gelijk aan de liliane.


    Bijzonderheden

    Tot op heden is er één of zijn er mogelijk twee mutaties bij de Agapornis Nigrigenis ontstaan. Dit zijn namelijk de ‘bleek' mutatie en de overgoten mutatie. De overgoten Nigrigenis is vuilgeel van kleur en de ‘bleek mutatie is een flets grauwgroen gekleurde vogel.
    De Agapornis Nigrigenis is niet zo agressief als de andere Agapornissen. Toch word het afgeraden de Agapornis Nigrigenis met andere vogelsoorten samen (in één kooi) te houden.De rest van de kleuren zijn ingekruist door liliane en personata.
    Chester en Samba
    Yoda en Navy

Ads onder in topics

Collapse
Working...
X