Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Eenkennigheid van papegaaien

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Eenkennigheid van papegaaien

  Eenkennigheid bij de papegaai?

  Je wilt een papegaai kopen en snuffelt wat rond op het internet op zoek naar informatie. Daar hoop je adviezen te vinden over welke papegaai er bij jou past. Je beland vast wel ergens op een forum en daar struikelen de tips en ervaringen over elkaar heen. Wat je daar ook nogal eens leest, is dat bepaalde soorten eenkennig zouden zijn. De grijze roodstaart papegaai wordt dat nog wel eens verweten, maar is dat nu wel zo?


  Als eigenaar van papegaaien-speciaalzaak Hareco dier en vriend, gaan er heel wat jonge papegaaien, via mijn winkel de huiskamers in. Ik vind het ontzettend belangrijk dat dit het begin van een groot succes wordt tussen de nieuwe eigenaar die de papegaai gaat kopen, en het prachtige dier zelf. Naast dat we de nieuwe eigenaar een gezonde, zelfstandige en geteste vogel mee geven, willen we er in onze voorlichting op gericht zijn om een juist verwachtingspatroon te scheppen. Ook als het gaat om hoe de papegaai, binnen het gezin zijn plaatsje inneemt.

  Om iets van het gedrag van de papegaai te begrijpen, moeten we beginnen te kijken naar hoe hij zich in de natuur gedraagt. Het is dan belangrijk om als eerste op te merken dat vrijwel alle papegaaien groepsdieren zijn. Ze weten zich sociaal te gedragen binnen deze groep, en zullen niet zomaar agressief gedrag vertonen naar andere groepsleden. Als je een papegaai koopt, zal hij jouw gezin als groep gaan beschouwen! Hij zal zich dan sociaal gedragen naar iedereen die bij jouw gezin hoort. Bij het sociale gedrag van de papegaai hoort ook de neiging om altijd te proberen hoger op te komen in de rangorde van de groep. Dit gaat altijd ten koste van een zwakker lid! Als papegaaien eigenaar moet je dus zorgen om in rangorde een stuk hoger te staan dan de vogel. Hoe je dat doet is een verhaal op zich.
  Sociaal, niet agressief gedrag houdt niet in dat de vogel vanzelfsprekend met iedereen in huis wil knuffelen en door hen aangeraakt wil worden. Ze willen best wat van je aannemen, je kan gewoon je dingen in de kooi doen, ze zullen je niet aanvallen buiten de kooi, maar aaien en knuffelen gaat net iets te ver. Dit heeft te maken met het tweede belangrijke punt en dat is dat de papegaai van naturen monogaam is. Dit houdt in dat hij er maar een vaste partner op nahoudt. Tussen hen groeit een liefdesrelatie die eigenlijk alleen maar met de dood verbroken zal worden.
  Ook binnen jou gezin als groep zal hij waarschijnlijk voor een bepaalde persoon een zwak hebben en daar als het ware verliefd op worden. Dat jouw papegaai niet door huis of gezinsleden geknuffeld wil worden is geen eenkennigheid maar hij wil gewoon trouw blijven aan zijn 'partner'. Blijft er een opdringerige groepsgenoot proberen de vogel te verleiden op ' een flink portie vreemd gaan' zal er wel eens een beet kunnen volgen. Is de vogel dan agressief of hebben we zijn natuurlijk gedrag niet gerespecteerd? Vaak geeft de psychisch gezonde vogel heel duidelijk aan wat hij wel en niet wil aan zijn lijf.

  Nu zijn er natuurlijke voorbeelden genoeg van papegaaien die eenkennig zijn. De meeste voorbeelden zullen gaan om de grijze roodstaart, maar dit is gewoon omdat de grijze roodstaart papegaai veruit de meest gehouden soort is. Ik geloof dat eenkennigheid altijd een reden heeft, die in eerste instantie te maken heeft met het niet respecteren van het natuurlijk gedrag van de vogel. Ook kan het nog om import vogels gaan die door zoveel trauma's zijn heen gegaan, dat het vertrouwen zo erg beschadigd is, dat ze hooguit een persoon gaan vertrouwen. Er zijn nog tienduizenden import grijze roodstaart papegaaien in de Nederlandse huiskamers.
  Er zijn ook voorbeelden van papegaaien, waaronder grijze roodstaarten die echte allemansvrienden zijn. Dit zien we vaak als gewenst gedrag en het is misschien hartstikke leuk, maar als we kijken naar het natuurlijk gedrag is het niet iets wat we van een vogel mogen verwachten als we een papegaai gaan kopen. Vaak ontstaat dit gedrag in een erg druk huishouden of een drukke plaats, waar de papegaai zich niet zo erg met een bepaalde groep mensen kan identificeren en waar hij dagelijks nieuwe mensen leert kennen. Als iedereen de papegaai met liefde benaderd kan je een echte allemansvriend krijgen, maar dit kan omslaan wanneer er mensen of kinderen komen die het dier verkeerd behandelen.

  Is een papegaai dus eenkennig? Ik geloof het niet! Bij de aankoop van een papegaai mag je er van uitgaan dat bij een goed gesocialiseerde vogel, hij zich niet agressief gedraagt, hij sociaal is naar leden van het gezin en met een bepaald persoon in een sterkere liefdes band ontwikkeld. Het is om verschillende redenen overigens raadzaam die liefdes relatie NIET aan te gaan, maar daarover zal ik later meer schrijven.

  Voor meer informatie over mijn winkel verwijs ik naar de volgende links:

  http://www.harecodierenvriend.nl/kooppapegaaien

  http://www.facebook.com/pages/Hareco...45720595479988

Ads onder in topics

Collapse
Working...
X