Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Voorbeeld aankoopcontract

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Voorbeeld aankoopcontract

  Ik lees veel problemen op dit forum over de aankoop van zieke papegaaien. Deze zieke vogels komen zowel bij hobbykwekers als bij winkels vandaan. Gelukkig zijn er ook goede kwekers en er zijn zeker een aantal goede winkeliers! We moeten zeker niet doen of dat het overgrote deel van de papegaaien in Nederland ziek is. Dat is gewoon niet zo, maar een risico loop je altijd.
  Mijn collega's die dit risico zoveel mogelijk uitbannen door vogels te testen staan gelukkig ook op dit forum goed bekend en Hareco dier en vriend heeft gelukkig nog niet met enige ziekte als PBFD, Polyoma, chlamidia en KDS te maken gehad.

  Mocht het toch zo zijn dat je ergens papegaai koopt die na korte tijd ziek word kan een aankoopcontract je als koper helpen. Dit als een vogel na korte tijd toch een virus of bactierie blijkt te hebben of komt te overlijden. Een aankoopcontract zijn afspraken die zowel de koper als de verkoper beschermt en op een aantal verplichtingen wijst. Is er een aankoopcontract getekend staan de afspraken die jij als koper met de verkoper maakt direct zwart op wit! Een verkoper die weet dat het niet goed zit met zijn vogels, zou een aankoopcontract niet snel willen tekenen.

  Ik hoop dat mensen die tot aankoop van een papegaai over gaan iets aan dit voorbeeld contract hebben:


  1.De verkoper verklaart hierbij dat de verkochte vogel op het moment van verkoop naar beste weten en na onderzoek door het laboratorium en een gespecialiseerde dierenarts, volledig gezond en vrij van ziekte en interne afwijkingen is. De verkoper verklaart bovendien slechts met vogels te kweken die gezond zijn en vrij van bekende en testbare ziekten en erfelijke aandoeningen. Bij de overdracht heeft de koper zichtbaar kennis genomen van de uiterlijke kenmerken van de vogel, en het testcertificaat waarvan de koper een kopie ontvangt.

  2.De verkoper verklaart tevens de vogel alle benodigde zorg en aandacht te hebben gegeven die de vogel nodig heeft om op te groeien tot een gezonde en gesocialiseerde vogel. De koper is verplicht zich te gedragen als een goed dierenliefhebber, en de vogel te verzorgen en te behandelen, conform de gangbare richtlijnen op het gebied van welzijn, huisvesting, voeding en socialisatie. De koper zal wekelijks het gewicht noteren, tenminste van een periode van 6 maanden. Bij een gewichtsverlies van 10% of meer word direct contact opgenomen met een gespecialiseerde dierenarts. De koper zal bij het vermoeden van een ziekte eveneens contact opnemen met een gespecialiseerd dierenarts.

  3.De verkoper kan niet garanderen dat de vogel gaat spreken, tam wordt of niet gaat schreeuwen en bijten of ander ongewenst gedrag gaat vertonen. De verkoper adviseert de koper hiervoor een passende vogeltraining te geven. Indien de vogel om wat voor reden niet voldoet aan de verwachting van de koper, is de verkoper nooit verplicht de vogel terug te nemen. Een dier is geen handelswaar en denk daarom goed na voordat je een papegaai als huisdier aanschaft.

  4.Indien de koper al voor de aankoop van de vogel ťťn of meerdere vogels in zijn bezit heeft is de koper zelf volledig verantwoordelijk voor de quarantaine regeling. De verkoper is niet aansprakelijk voor de vervolgschade die ontstaat door het ontbreken (of onvolledig zijn) van een quarantaine regeling. De verkoper gaat er van uit dat alle aanwezige vogels getest zijn op aanwezige ziekten en zal indien sprake is van artikel van 5 en 6 daarbij verklaringen en testresultaten opvragen bij de koper.

  5.De koper word geadviseerd de vogel binnen 5 werkdagen te laten onderzoeken door een gespecialiseerde dierenarts. Indien de vogel binnen deze periode een besmettelijke ziekten dan wel een virus blijkt te hebben, welke het dier zou moeten hebben opgelopen bij de verkoper, zal de verkoper de koper, de dierenartskosten en de vogel vergoeden dan wel vervangen. De dierenarts dient hiervoor een schriftelijke koopvernietigende verklaring af te geven, op officieel briefpapier met redenen en vermelding van gevonden afwijkingen.

  6.De verkoper zal met de koper een schaderegeling treffen wanneer blijkt dat de vogel binnen een half jaar na de aankoopdatum overlijdt als gevolg van inwendige afwijkingen die op het moment van verkoop niet zichtbaar waren en derhalve niet bekend bij der verkoper en koper. De schaderegeling bestaat uit het gratis aanbieden van een zelfde soort vogel, dan wel teruggave van de aankoopprijs die is overeengekomen bij de aankoop van de vogel. De dierenarts dient hiervoor een schriftelijke koopvernietigende verklaring af te geven, op officieel briefpapier met redenen en vermelding van gevonden afwijkingen. De dierenartskosten en eventuele gevolgschade worden niet door verkoper vergoed.

  7.De koper verklaart de verkoper zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van het eventuele vroegtijdige overlijden van een aangekochte vogel, ook na de garantie periode. In het belang van de papegaaien liefhebberij in het algemeen, maar ook voor de ouder vogels kan dit van belang zijn.

  8.De koper heeft ten allen tijde recht op een second opinion onderzoek door een gespecialiseerde dierenarts of vogelspecialist van zijn keuze. De kosten van een second opinion onderzoek zijn voor rekening van de verkoper.

  9.De verkoper verklaart hierbij de eventueel benodigde Cites vergunning, en de test resultaten van de vogel aan de koper te hebben overgedragen.

  10.De aankoopprijs dient voldaan te worden tijdens de overdracht. Bij een reservering wordt een aanbetaling gedaan van 30% van het volledige aankoopbedrag. Wanneer de koper de aanschaf annuleert, kunnen geen rechten worden ontleent bij het niet doorgaan van de aankoop. Wanneer de verkoper de verkoop annuleer ontvangt de koper het volledig aanbetaalde bedrag terug.

  De verkoper en de koper verbinden zich met het ondertekenen van deze verkoopovereenkomst tot de hierboven genoemde clausules.

  Plaats:
  Soort:
  Ringnummer: ********************************************
  Aankoopbedrag:
  Aanbetaald bedrag:
  Datum: ****************
  Naam en handtekening verkoper: Naam en handtekening koper:

 • #2
  voor het aanbod van onze vogels klik je de volgende link:

  http://www.harecodierenvriend.nl/actueel-aanbod

  Comment


  • #3
   In het vogelpaspoort zit ook een koopcontract, waarschijnlijk heb je daar dit ook op gebaseerd? Het wijkt amper van elkaar af

   Kan inderdaad heel veel ellende voorkomen als alles zwart op wit staat, al heb ik dat bij jou nooit nodig
   Nikki
   Fleur

   Zazu & ZoŽ (forpusjes)

   Comment


   • #4
    Zou niet juist zijn want op het vogelpaspoort zit een copyright . Ik neem aan dar de ontwikkelaar van dit paspoort Bert Smedinga van www.lorreco.nl hier dan van op de hoogte is gesteld. Ik ken het contract werk er zelf ook mee. Dus op zich een goede tip.

    Comment


    • #5
     Het aankoopcontract waar Hareco dier en vriend mee werkt heb ik grotendeels ontleent aan het aankoopcontract dat in het vogelpaspoort staat dat ontwikkelt is door …ťn-01.nl en vogelarts Peter Bastiaansen. Zover ik weet is dit niet ontwikkeld door mijn gewaardeerde collega Bert Smedinga van Lorre en Co. Het is maar een voorbeeld en er zijn waarschijnlijk ook goede contracten zoals bijvoorbeeld gebruikt word door leden van Pakara.

     Het ging er mij om kopers van papegaaien iets te bieden waardoor zij sterker in hun schoenen staan wanneer een vogel ziek blijkt.

     Het is geenszins mijn bedoeling anderen te schaden door het plaatsen van dit document. Ik denk dat wie de oorspronkelijke maker, en dat zijn vooral de Nederlandse wetgevers, ook zijn, zij toejuichen dat misstanden in de papegaaien verkoop verholpen worden en dat heb ik getracht te doen met het plaatsen van dit voorbeeldcontract.

     Mvg,
     Dirk-Jan
     hareco dier en vriend
     Last edited by Hareco; 20-07-12, 20:17.

     Comment


     • #6
      Ook niks mee maar ik vind bronvermelding dan altijd wel zo netjes. Zeker voor bedrijven. Zou inderdaad kunnen zijn dat het door Jan is ontwikkeld en door Bert verkocht of er zijn 2 paspoorten dat kan ook.

      http://www.vanstockum.nl/boeken/plan...9789081388917/

      In ieder geval dan even 1 bron

      Comment


      • #7
       Het vogelpaspoort waaruit ik grotendeels mijn contract van heb ontleent is inderdaad door Jan van Een-01 ontwikkelt.
       Er was daarvoor ook al een paspoort dat door Lorre en Co werd verkocht.
       Beide dus mannen die voor de papegaaienhouderij veel betekenen en de koper door een contract wijzen op hun rechten maar ook hun plichten.

       Nogmaals, ik wilde niet pochen met 'mijn' contract, maar een handvat bieden voor diegene die tot aanschaf van een papegaai overgaan.

       Comment


       • #8
        Helder

        Comment


        • #9
         Nou dat was dus niet de bedoeling van mijn opmerking... En het paspoort waar ik het over had heeft inderdaad niets met Lorreco te maken, maar is ontwikkeld door Jan van Arkel en Peter Bastiaansen. (Waar Dirk-Jan kind aan huis is door alle kuikens die Bastiaanse voor hem nakijkt )
         Nikki
         Fleur

         Zazu & ZoŽ (forpusjes)

         Comment


         • #10
          Bij het ontwikkelen van dit vogelpaspoort heb ik van verschillende kanten hulp gekregen. Daarbij noem ik Peter Bastiaansen en Tony Oranje voor medische bijdragen. Op het financiŽle vlak zijn De Baronie en Lorre & Co bijgesprongen door een stuk van de oplage vooraf op te kopen en te betalen. Zo'n paspoort is prijzig als je er 1.000 drukt en geen adverteerders wilt opnemen... Ook op het juridische vlak is er een adviseur betrokken geweest. We zijn nu aan het nadenken over de 2.0 versie van het paspoort (voor als de voorraad straks op is).

          Op de site (http://een-01.nl/vp/downloads.html) zijn het contract (NL en Engels) en een Cites overdrachtsformulier te downloaden als pdf. Alhoewel ik geen jurist ben, weet ik wel dat je een opgesteld contract in z'n geheel moet overnemen (en niet gaan rommelen met 'eigen stukjes'). Ik heb er geen bezwaar tegen als handelaren, kwekers of liefhebbers dit downloaden en gebruiken. Integendeel zelfs, daar is het voor gemaakt. Natuurlijk is het nog mooier als we gewoon het paspoort gebruiken, maar ok.

          Ik vind het persoonlijk erg jammer dat het 'kwekers keurmerk bij Pakara' is weggekwijnd (en daarmee eigenlijk ook dat paspoortje). Pakara was van origine een vereniging voor kwekers en is nu 100% omgeturnd naar een vereniging van liefhebbers. Het bestuur verkwanseld het 'kwekers keurmerk' door aan diverse onderhandelingstafels te zeggen 'namens de kwekers te spreken'. Ik vind het jammer dat wij ons als kwekers niet meer hebben verenigd, waardoor we ook geen vuist meer kunnen maken om misstanden in onze hobby op te ruimen. Pakara maakt er dankbaar misbruik van.

          Dat zeggen zonder zelf iets te willen doen, kan natuurlijk niet. Vandaar mijn vogelpaspoort, mijn website voor kwekers en een nieuw initiatief (waarover ik binnenkort wat meer wil zeggen).
          Last edited by arakweker; 23-07-12, 01:03.

          Comment


          • #11
           Dat is een heel duidelijk verhaal! Hartelijk dank daarvoor Arakweker!
           Over het algemeen heb ik bij al mijn vogels die ik verkoop het vogelpaspoort en daarbij gebruik ik dus het contract in het paspoort. Omdat ik mijn vogels bij Peter Bastiaansen na laat kijken, vult dierenkliniek de Baronie de uitslagen van de testen daarin.
           Omdat ik mijn vogels pas naar de klant doe, wanneer zij zelfstandig beginnen te eten heb ik vaak te maken met reserveringen waarvoor ik een aanbetaling vraag. Dat heb ik toen een keer opgenomen in een printbare vorm van het contract. Als winkelier die heel graag met dit paspoort werkt, zou ik nog wat aanbevelingen hebben, mits die natuurlijk juridisch mogelijk zijn. Dat bedoelde ik met 'de Nederlandse wetgevers' in mijn opmerking, want natuurlijk of je nu een contract hebt of niet, uiteindelijk moet iedere verkoper zich houden aan de Nederlandse wet, die keurig is verwoord in het aankoopcontract.

           Daarbij hoop ik dat duidelijk is dat net als Arakweker het mijn bedoeling is om een vuist te maken tegen misstanden in onze hobby. Dit hoop ik te doen als kweker en als eigenaar van papegaaienspeciaalzaak Hareco dier en vriend.

           Comment


           • #12
            Ha Dirk-Jan,

            Begrijp ik. Op zich is het een idee om de tekst aan te passen op eventuele aanbetalingen (en de spelregels die daarbij horen). Zelf doe ik dat nu uitsluitend op een factuur. Als de voorraad van de paspoortjes genoeg geslonken is, zal ik je zeker even benaderen voor jouw aanbevelingen voor de volgende versie.

            Waarschijnlijk komt er in de volgende versie ook een mogelijkheid een logo achterop het vogelpaspoort te zetten. Ik merk dat handelaren en kwekers er graag een 'persoonlijke tint' aan willen geven.

            groet,
            Jan

            Comment


            • #13
             Omdat ik mijn vogels pas naar de klant doe, wanneer zij zelfstandig beginnen te eten
             ik had begrepen dat je alleen zelfstandige vogels verkoop.maar volgens je eigen tekst is dit niet correct.

             Comment


             • #14
              Zijn deze twee dingen niet hetzelfde? Het is voor mij belangrijk dat de vogel de periode dat hij normaal in het nestblok zou zitten opgroeit met nestgenoten. Het belangrijkste argument om vogels niet als baby's weg te doen is het belang van socialisatie. Bij de meeste soorten beginnen de jongen rond deze tijd ook zelfstandig te eten. Dat is voor mij de tijd dat ik vind dat ze in overleg met de klant van eigenaar kunnen verwisselen. Mocht de klant nog een aantal keren pap willen bijvoeren vind ik dit geen probleem.

              Comment


              • #15
               ok het is duidelijk voor mij .voor mij is dat niet het zelfde.
               voor de rest zeg ik er niets op.

               Comment

               Ads onder in topics

               Collapse
               Working...
               X