Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Dilemma

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Dilemma

  Joep mijn Grijze Roodstaart van 10 jaar is begonnen met plukken zo'n half jaar geleden. Ik meen de oorzaak te weten en heb het roer helemaal omgegooid. Het zou een te lang schrijven worden om alles toe te lichten dus ik probeer het kort te houden. Joep is onder behandeling bij een vogelarts in Zelhem. Na de paasdagen gaat hij daar voor de derde keer naartoe.

  De eerste keer is hij inwendig onderzocht, is zijn bloed onderzocht en heeft hij een implantaat gekregen omdat zijn hormoonspiegel te hoog was en dit implantaat die hoge hormoonspiegel moet normaliseren. Hij had lichte schimmel op zijn longen, daarvoor heeft hij een kuur gehad. Verder was hij gezond. Helaas bleef Joep plukken. Zijn hele borst is kaal.

  Zodra er weer nieuwe pennetjes verschijnen worden ze door Joep uitgetrokken, het is waarschijnlijk een gewoonte geworden. De tweede keer bij de vogelarts is er een stukje uit zijn ondersnavel gebrand en moest hij 8 dagen in het vogelziekenhuis blijven om te zien of hij nog goed kon eten en/of Joep nog pennetjes kon verwijderen. Weer thuisgekomen bleek Joep toch nog vat te kunnen krijgen op zijn nieuw doorkomende veertjes vandaar dat hij na de Pasen weer terug moet om de ondersnavel bij te werken. Hij moet dan 1 of 2 weken daar blijven en hier baal ik van, ik mis hem harder dan ik voor mogelijk had gehouden.

  Joep had genoeg speeltjes maar speelde niet, nu probeer ik wat harder zijn interesse te wekken voor die speeltjes (waar hij in het begin altijd bang voor is) en heb ook wat foerageerspeeltjes voor hem gekocht waar hij al snel belangstelling voor toonde, hij moet en zal die lekkere hapjes eruit krijgen. Joep mocht af en toe uit de kooi, nu mag hij de hele dag uit de kooi en ga ik, als het niet te koud is met hem wandelen in het bos. Hij eet nu pellets van Nutribird met wat palmnootolie eroverheen. Sinds kort gaat hij ook om een uur of 8/9 naar een andere kamer om te slapen tot de andere dag 7 uur. Bijna elke dag gaat Joep nu met mij onder de douche, iets wat ik eerder niet deed omdat hij al een hekel had aan de plantenspuit. Tot mijn verbazing vind hij het douchen minder erg.

  Van verschillende mensen heb ik te horen gekregen dat het goed zou zijn als er een maatje voor hem was want hij heeft alleen mij maar en het is erg rustig hier in huis.
  Dit ben ik serieus aan het overwegen ook al weet ik dat er geen garantie is dat het vriendjes zullen worden en dat ik straks met 2 grote kooien in de woonkamer zit. Ik denk aan een opvangvogel van 10 jaar of ouder. Joep is ondanks het plukken een gelukkige gaai denk ik. Hij praat zingt en fluit en is heel aanhankelijk naar mij toe. Hoe zal hij reageren op de nieuwkomer? Zal hij hier gelukkiger door worden?

  Moet ik hier wel aan beginnen? Joep heb ik eenmaal maar ik zal hem een keer moeten afstaan. Ik ben 68 jaar en nog gezond. Mag ik dit een tweede gaai aandoen, hoelang zal hij/zij bij mij kunnen blijven voordat ik ze beide moet overdragen aan een ander. Graag wil ik jullie gedachten daar over horen.

  Elly

 • #2
  Je dilemma begrijp ik, maar zwz is het altijd beter een gaaienmaatje te hebben, ook al zitten ze niet in n kooi, ze horen en zien elkaar.
  Het plukken is ws al zo een gewoonte dat dat mss niet zal stoppen erdoor.

  Wat ik iig niet zou doen, is de snavel zo erg laten bewerken dat ie er zelfs voor moet blijven. Het geeft de vogel alleen maar onnodig meer stress. Daarnaast vind ik het toch een lichte mishandeling, en het helpt niet eens.

  Wat je nu doet, veel met 'm spelen en wandelen is heel goed. Blijf dat doen, evt met twee

  Succes
  Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

  Ken je papegaai

  sigpic

  Comment


  • #3
   Beste Elly,
   laat ik beginnen met je laatste vraag.
   " Mag ik dit een tweede gaai aandoen, hoelang zal hij/zij bij mij kunnen blijven voordat ik ze beide moet overdragen aan een ander. "

   Dat is een vraag die vaak gesteld wordt maar door niemand goed beantwoord kan worden, want we weten geen van allen hoe lang we hier mogen zijn. Kan morgen wel gebeud zijn.
   Wel goed dat je nadenkt over wat als.

   Ik zou er 1 bij nemen en dan ook een hrijze rrodstaart en dan van het andere geslacht , houd er dan wel rekening mee dat Joep dan mischien meer naar deze zal trekken als naar jou.

   Wel vreemd dat arts stukje snavel verwijderd terwijl er andere mogelijkheden zijn. Wie is behandeld arts ?

   ik weet niet alles maar doe mijn best

   Comment


   • #4
    Dank voor de reactie mensen

    Ik baal er echt van dat hij nu voor de derde keer een gasnarcose moet ondergaan en hoop dat het nu zal helpen. Ik heb in februari op het internet naar een goede vogelarts gezocht en kwam uit bij Dr.Tony Oranje van het vogelziekenhuis in Zelhem. Er staan verschillende artikelen over hem op het net. Hij schijnt de meest gespecialiseerde vogeldierenarts van Europa te zijn, als je deze beschrijving van hem leest: https://www.dapzelhem.nl/news/wereld...rts-oranje.htm

    Dus ik had hier een goed gevoel bij. "Aan deze derde behandeling van Joep zijn geen kosten verbonden", zei hij mij door de telefoon. Daar was ik erg blij mee want voor een derde keer honderden euro's opbrengen, dat kan ik niet meer.

    Als Joep meer belangstelling zal krijgen voor de 2e gaai dan voor mij, is dat geen enkel probleem voor mij. Ik hoop het zelfs!
    Last edited by Etje50; 18-04-19, 13:19.

    Comment


    • #5
     Hallo Elly,

     Dat de zeer kundige heer Tony Oranje de beste is moet je zien in het licht van wij van WC eend adviseren WC eend.

     Ben zelf in de gelukkige omstandigheid dat ik nog nooit daar moest zijn en als ik al een VA nodig had ik naar andere ging, maar weet inmiddels al wel uit contact met hem(lezing) en verhalen uit zeer betrouwbare bron dat het belang van de vogel toch niet altijd voorop staat en dat die wat dat betreft past in het rijtje van hooimeijers veel verstand van vogels maar ook zeer gek met hun portemonnee.

     Dan is Hedwig van der Horst een beter alternatief.
     ik weet niet alles maar doe mijn best

     Comment


     • #6
      De betreffende dierenarts heeft altijd ruimte in zijn portemonnee en zal er alles aan doen om jouw zo veel mogelijk geld afhandig te maken.
      Maar dit terzijde neem een partner erbij en je zal zien dat de vogel opknapt.
      Stop met de pellets (daar is nog nooit een vogel gezonder van geworden dierenartsen hebben de ballen verstand van voeding) Ga gekiemd zaad en groenten en vooral onrijp fruit geven. En zorg dat je vogel kan vliegen dat is wel 1 van de beste manieren om je vogel gezond te houden.

      Comment


      • #7
       Ja mijnheer Dijkkamp, Er staat niet onder het artikel vermeld wie het geschreven heeft dus misschien komt het wel van hemzelf. Ik zou het niet weten. Het verraste mij wel dat ik de derde behandeling niet hoef te betalen.

       Een oud collega van mijn overleden man adviseerde mij 2 dagen geleden "Frowijn en Vermeulen" in Enschede. Daar gaat hijzelf ook altijd naar toe (Hij kweekt Grijze Roodstaarten). Dit adres is voor mij veel dichterbij, ik woon in Almelo. Maar toen ik Googelde op deze artsen kwam ik een negatief artikel tegen wat mij weer aan het twijfelen maakt.

       https://www.tubantia.nl/enschede/pap...lijk~affad703/

       Dat Dr. Hedwig van der Horst een beter alternatief is geloof ik graag maar die zit helemaal de kant van Tilburg op en dat is wel ver bij mij vandaan.

       Aadje Gekiemde zaden en groenten heb ik Joep in het verleden vaak aangeboden maar hij moet er niets van hebben. Misschien moet ik hem alleen dt op de dag aanbieden en dan 's avonds pas zijn pellets weer geven. moet ik weer eens uitproberen. Wat het vliegen betreft; Als Joep uit de kooi was kon hij altijd vliegen want ik wilde hem nooit kortwieken. Ook had ik een tuigje voor hem gekocht met de bedoeling hem mee naar buiten te kunnen nemen. Het heeft maanden geduurd voor hij bij dat enge ding in de buurt durfde komen, het is echt een angsthaas. Toen ik het tuigje eindelijk, min of meer gedwongen bij hem omdeed, bleek het te groot voor hem. Joep is niet zo'n forse roodstaart. Enkele weken geleden heb ik hem gekortwiekt en nu kan ik hem mee naar het bos nemen, naar een plek waar geen andere mensen komen en ook geen loslopende honden. Als hij hier een beetje aan gewend is, ga ik ook eens naar de drukkere gedeelten van het bos.

       Dank jullie beiden voor de reactie

       Comment


       • #8
        Grijze roodstaarten kunnen het lang volhouden om voedsel te weigeren. De enige manier om ze te laten eten is om de vogel in een aparte kamer zetten met het goede voer en net zolang negeren tot de vogel eet. En vooral niet denken dat je het zielig vindt want dat hebben ze in de gaten. En geen pellets geven daar zit te veel suiker in wat leververvetting kan veroorzaken wat weer een reden kan zijn dat ze gaan plukken.

        Comment


        • #9
         Ik ben echt niet voor 100% pellets, maar je maakt het wel steeds bonter Aadje.

         Als pellets leververvetting zou geven, zou ik toch minstens n keer een vogel moeten hebben gehad ermee.
         Wat denk je hieveel suiker ze in de natuur binnen krijgen wanneer ze in het mango-seizoen zitten ?
         Net ze goed als vet hebben ze ook suikers nodig, evenals (minimaal) zouten.

         Alles vers is altijd beter maar een deel aan pellets toevoegen doet echt niet zoveel kwaad.
         Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

         Ken je papegaai

         sigpic

         Comment

         Ads onder in topics

         Collapse
         Working...
         X