Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe aanwinst Bobby

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Nieuwe aanwinst Bobby

  Hallo allemaal,

  Mijn vriend en ik hebben vanmiddag een zwartkopje gekocht. We hadden van te voren al flink wat informatie opgezocht over verschillende soorten voor in de huiskamer en zijn toen op een caique uitgekomen. We wilden ook voor een jong kuiken gaan bij een betrouwbare kweker weg etc. Nu waren we echter via via erachter gekomen dat iemand zijn caique weg wilde doen ivm het hebben van ara's en hier verder mee te willen. We hadden contact gehad en wilden komen kijken. We hadden wat info gekregen aan de telefoon, de caique was tam, lief voor kinderen je kent het wel. Prima we kwamen kijken, later terug bellen voor het adres etc. Dus gister weer gebeld en toen kregen we te horen dat de caique zichzelf een beetje had geplukt. Nou oke we komen wel om te kijken en we zien wel. Aan de telefoon klonk het niet zo erg. Nu heb ik wel enige ervaring met Senegals( heel wat anders, dat weet ik) en weet ik dus ook wel wat over problemen bij gaaien. En een kaal papegaaite dat kan door heel veel dingen komen en is dus niet altijd zo simpel..

  Afijn we zijn er vanmiddag heen gegaan en dat ''beetje'' is dus de hele borst en kleine plekjes op de vleugels. Ik schrok er wel een beetje van. De deal was met m'n vriend dat we het niet zouden doen als het te erg leek. (ik heb nl ook een hond die ik in een opwelling gekocht heb, omdat de mensen niet naar het hoopje puppy omkeken en het dus meer een hoopje ellende was en het hier geen medelijden opvangcentrum moet worden. Ik ben trouwens supergek op deze inmiddels hoop ellende )
  Afijn u raadt het misschien al, ook al wist ik dat het niet slim was om te doen, omdat het een groot en moeilijk probleem kan worden, ik heb toch ja gezegd. De vogel zat in een klein kooitje waar ik een eerder een grasparkietje in zou doen, met 2 grote ara's in huis die hem niet moesten, en 4 jonge kinderen waarvan een enthousiast tegen de kooi zat te rammen en ik dacht: stress.
  De meneer had met sommige dingen wel gelijk. Al vond hij een ruime kooi met speelgoed niet aan te raden, omdat de vogel dan zijn interesse in jou zou verliezen door de vele mogelijkheden in de kooi. Dit had hij dus ook niet. Verder kreeg hij weinig aandacht meer, omdat de meneer meer van de ara's was, en die dus ook al vond hij dit zielig, op de eerste plaats kwamen.
  De caique was ook voor zijn kinderen bedoeld, maar die waren wel erg jong dus dit werkt niet. Sowieso ben ik hier geen voorstander van, dit was ook de reden dat mijn hond weggedaan werd.

  Hij zit nu sinds vanmiddag in een 3 keer zo grote kooi met een aantal speeltjes. Ik heb er nog meer in de kast voor afwisseling. Hij kreeg zaden met af en toe fruit en met de pot mee. Rijst vlees ed.
  Ik wil hem straks graag op pellets hebben, aangevuld met zaden, noten, fruit en groente. Ook wil ik hem af en toe wat pasta en gekookt vlees geven.
  Mijn vriend werkt fulltime, ik ben bij huis dus hij kan genoeg aandacht krijgen.
  In de toekomst nemen we er een vriendje voor hem erbij. maar voorlopig is ie wel alleen.

  De reden trouwens van het plukken kwam volgens de meneer doordat de caique erg gecharmeerd zou zijn van een vrouwelijke amazone die ze tijdelijk in huis hadden. Dit had ie gedaan om een nest te maken ofzo.. Ik weet het niet.
  Je kan de doorkomende pennetjes wel zien zitten zeg maar.
  Hij poetst zichzelf wel regelmatig, we letten wel op de manier waarop ie dit doet. Hij heeft nog niet veel geplukt, hij was erg druk met zijn nieuwe kooi en speeltjes.

  Nu is mijn vraag eigenlijk kan ik er iets aan doen kwa voeding om de groei van de veren te stimuleren? Ik heb net nog eivoer en multivitamine besteld. Ik heb dus speeltjes om hem af te leiden mocht ie toch teveel aan de doorkomende veertjes gaan zitten.. Mocht het wel doorgaan dan raadpleeg ik natuurlijk een vogelarts.
  Verder nog tips kwa voeding of omgang oid? De vogel is trouwens erg lief. Hij is nog wel bang, maar dat trekt vast wel bij.
  Ook raadde de man aan af en toe een stukje kaas te geven en bruin brood.. Dit heb ik nog nooit gehoord.
  Ik weet dat avocado en pitten van appels enzovoorts niet goed zijn. En natuurlijk geen mensensnoepjes.

  En ik weet ook dat er mensen zijn die tegen het houden van papegaaien zijn, maar deze is nu eenmaal hier en zal het niet overleven als ik hem loslaat, dus ik wil hem zon mooi mogelijk leventje geven

  Alvast bedankt!
  Last edited by LindaBella; 03-01-15, 20:04.

 • #2
  Hallo LindaBella,

  Ik vind het altijd een mooi gebaar om een papegaai een 2e kans te geven, geef Bobby en jullie zelf de tijd en ruimte om aan elkaar te wennen en laat alles los wat de vorige eigenaar heeft opgesomd voor wat Bobby betreft, kijk zelf goed en observeer.
  Leer Bobby zelf kennen, goed dat hij een ruime kooi met voldoende speeltjes heeft gekregen.
  Wat het eten betreft geef jezelf al aan dat je zijn menu wilt veranderen. De caique lust graag verse groente en fruit, ook eet hij graag een hapje met de dagelijkse kost mee, wij laten onze caique's ook met de pot mee eten alleen houden wij rekening met dat ze mee eten hiervan en ze krijgen niet alles, zout wordt na behoefte pas toegevoegd na de bereiding.
  In de ochtend krijgen ze pellets, muesli van granen, 2 nutriberries en in een ander bakje 3 soorten stukjes fruit en groente en boven op de kooi krijgen ze kleine stukjes noot, pijnboompitten, kokosstukjes, gedroogde cranberry's en ananasstukjes enz.
  rond 16.00 krijgen ze een goed zaadmengsel en ververs ik het fruit.

  Wat het plukken betreft zou ik zo wie zo eerst naar een goede dierenarts gaan die gespecialiseerd is in kromsnavels, het plukken kan meerdere oorzaken hebben en een onderzoek van de ontlasting en eventueel bloed en een gedegen lichamelijk onder zoek kan al veel aan het licht brengen of uitsluiten.

  In ieder geval heel veel plezier met deze geweldige papegaai en mochten jullie ter zijner tijd voor een 2e papegaai kiezen voor Bobby gezelschap te houden dan is dat alleen maar goed voor zijn welzijn, als ik zie hoe die 2 van ons met elkaar spelen en plezier hebben dan kan ik mij bijna niet voorstellen, dat wij wat ze aan elkaar geven kunnen geven.

  Mvg. Julia

  Ps. wat het stukje kaas en brood betreft zoals met alles met mate en heel incidenteel vanwege het zout gehalte.
  Last edited by althea61; 04-01-15, 06:58.
  Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal.>>

  Comment


  • #3
   Bedankt voor uw reactie. We zullen inderdaad maar een bezoekje brengen aan een arts als ie wat gewend is.
   U geeft ze dus twee keer per dag eten dus als ik het goed begrijp haalt u het bakje tussendoor weg? Waarschijnlijk hebben ze met zijn 2 en het dan ook leeg maar ik denk Bobby niet.. ik heb zijn bakje van gisteren laten staan en er is niet veel uit..

   Comment


   • #4
    Hallo

    Nee ik geef 1x per dag het hoofdvoer en 1x per dag het zaadmengsel, waarvan de pellets altijd aangeboden blijven en/of eventueel bijgevuld, daar het popje Rosy een handje ervan heeft het teveel eruit te wippen.
    Het natte voer zeg maar zoals fruit, groente etc. ververs ik 2x daags en gooi het niet opgegeten natte voer weg. Het zaadmengsel 1 schepje voor elke caique krijgen ze rond 16.00 uur en blijft er tot de volgende ochtend in, meestal is er dan niet veel van over, ze ontbijten altijd samen met ons in de ochtend waar het restant zaad van de vorige middag in het bakje van de standaard wordt gedaan die voor de eettafel staat, na het ontbijt wordt wat over is weg gegooid maar dat is te verwaarlozen enkel wat losse schilletjes en een enkel zaadje, zo voorkom je dat ze selectief gaan eten.
    Natuurlijk krijgen ze regelmatig een tussendoortje, maar nooit op vaste tijden, gewoon wanneer het uitkomt.

    Wat Bobby betreft hij is een ander eetpatroon gewend bij de vorige eigenaar, het veranderen en wennen aan ander voer heeft tijd nodig, het is niet gek dat hij de 1e paar dagen veel minder eet, hij heeft tijd nodig om te wennen aan alle nieuwe indrukken en personen.
    Weeg hem dan weet je of hij gewicht verliest, het gewicht kan per caique verschillen zelfs in dezelfde soort, Rosy het popje weegt gemiddeld tussen 160 en 165 gram en Jake het mannetje weegt gemiddeld tussen 145 en 155 gram. Je kunt in een goede dierenzaak of natuurwinkel rode palmolie kopen deze bewaar je in de koelkast en geeft hem 3x per week een kwart theelepeltje het wordt zacht als het op kamer temperatuur is, de onze happen het zo van de lepel af, vooral in de winter met de verwarming aan willen ze graag vaker douchen dan het gebruikelijke minimaal om de dag, het zorgt er voor dat het huidje niet te droog wordt en voorkomt zo dat de kans dat hij gaat pukken door een eventuele drogere huid.

    Mvg. Julia
    Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal.>>

    Comment


    • #5
     Oke duidelijk.. Ik wacht geduldig af tot ie gewend is hoe lastig dat ook is :P Ik zal in de dierenwinkel op zoek gaan naar de olie!

     Comment

     Ads onder in topics

     Collapse
     Working...
     X