Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe vogel

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Nieuwe vogel

  Vandaag heb ik contact gehad met een hobbykweker van onder andere zonparkieten. Hij heeft nu een koppel dat over 1,5 week jongen krijgt. Als de jongen 2,5 maand oud zijn, zijn ze volgens de kweker oud genoeg om verkocht te worden.

  We hebben afgesproken dat we over zo'n twee weken weer contact hebben om te horen of de eieren uit zijn gekomen. De vogels worden door de ouders opgevoed (handopfok is hier in Zweden ook verboden) en zitten in een volière. De ouders zijn niet tam.

  Nu vraag ik me af of het veel uitmaakt dat de ouders niet tam zijn, als het gaat om het tam maken van het jong? Als ik een jong koop is die 10 wkn.

  Zit er verschil tussen een man en een pop als het gaat om het tam maken, meer herrie maken, sociaal gedrag etc?

  Dit wordt mijn eerste zonparkiet (heb eerder aga's gehad dus alle info is welkom


  Sent from my iPad using Tapatalk HD
  Cupido Sunny Mavina

 • #2
  erik

  hallo Manja,

  Als je een kleine kweker hebt (met maar een paar koppels en een echte liefhebber) kun je eens vragen of hij de jonge vogels eens uit het nest kan halen en weer terug zet en er zo mee kan spelen / bezig zijn om ze aan handen te laten wennen. Eens een beetje opstappen wat zaadjes geven enz........
  dan ben je al een heel eind om ze tam te maken.........als ze die handen maar kennen.
  de rest moet je zelf doen.

  in zweden zijn ze verstandiger met de handopfok dat dat niet mag, want je krijgt wel een vogel/vogel en geen mens/vogel......en die zal zich beter zelf kunnen bezig houden met spelen met speelgoed en wilgen takken enz......en niet op jouw gefocust zijn omdat een handopfok jouw als ouder ziet.


  En als ze door de ouders opgevoed worden zijn ze sociaal en netjes opgevoed(want als ze vervelend in het nest zijn worden ze gecorrigeerd door de ouders)

  En elke papegaai/parkiet kun je tam krijgen als je er maar vertrouwen aan geeft en vertrouwen krijgt. En positief benaderd en mee bezig bent.

  Het verschil tussen pop en man weet ik niet bij zonparkieten maar dat zal weinig uitmaken.
  erik.

  Comment


  • #3
   Klinkt goed

   Man of pop zal niet echt verschil maken
   Het zou idd fijn zijn als de kweker wat tijd heeft om de kleine af en toe eens in de hand te nemen,
   zo is het dan iig minder angstig voor handen als hij het goed doet.

   Heel veel succes
   Ky Mani & Makena Sundae & Vlinder Pei & Ginger Casper & Levy Remy & Cyrah Tinka Jazz

   Ken je papegaai

   sigpic

   Comment


   • #4
    Bedankt voor jullie antwoorden. Ik zal de kweker vragen of hij de vogel wat aan handen kan laten wennen. Vind het wel spannend een "echte" papegaai 😉
    Cupido Sunny Mavina

    Comment


    • #5
     Uit onderzoek is wel gebleken dat jongen van tamme ouders sneller tam worden. Maar als je een zon met 10 weken krijgt, worden ze denk ik best snel tam.
     Het verschil tussen man en pop is er volgens mij wel, maar niet veel. Denk dat popjes wat minder speels zijn als ze groter worden en zich wat meer met voortplanten bezig gaan houden
     Ik weet niet zeker of ik het juist heb, maar bij aga's is het wel zo

     Comment


     • #6
      Als we de keuze hebben, willen mijn vriend en ik graag een man. Precies om de reden die jij geeft, roodstaartaga. En ook omdat je dan geen problemen krijgt met eventuele legnood.

      Ik weet dat agapopjes vaak wat bijteriger zijn dan de mannen. Wij merkten ook bij onze aga's dat het vrouwtje in perioden ook minder sociaal was (als ze nesteldrang had), iets waar ons mannetje geen last van had. Geen idee of dat hetzelfde is bij zonnetjes, maar als we de keuze hebben nemen we het zekere voor het onzekere


      Sent from my iPad using Tapatalk HD
      Cupido Sunny Mavina

      Comment


      • #7
       Vandaag hebben we weer contact met de kweker gehad. Helaas heeft de pop de eieren niet uitgebroed, dus zijn er nu geen jongen

       Ik woon in Zweden en het is hier heel erg lastig om kwekers en/of verkopers van papegaaien te vinden. Het is daardoor een hele zoektocht geweest om een kweker te vinden. Ik heb nog één andere kweker gevonden en die schreef in z'n advertentie dat hij geen zonparkieten verkoopt aan iemand die in een appartement woont. Jullie raden het al.....wij wonen in een 3 kamerappartement van 75m2. Wij wonen op de bovenste verdieping, op de hoek. Er grenzen twee appartementen aan dat van ons: een naast ons en een onder ons. Aangezien de kweker in z'n advertentie schreef dat hij geen zonparkieten verkoopt aan mensen die in een appartement wonen, vraag ik me af of het af te raden is om een zonparkiet te nemen zolang we in een appartement wonen?

       Ik vroeg me af of jullie misschien een goede en betrouwbare kweker of speciaalzaak in Nederland weten die ook zonparkieten verkopen en deze eventueel ook naar het buitenland kunnen exporteren?

       Bij voorbaat dank


       Sent from my iPad using Tapatalk HD
       Cupido Sunny Mavina

       Comment


       • #8
        zo te zien willen jullie echt heel graag een zonnetje
        het ligt aan een hoop factoren of je er eentje in je appartement zou kunnen hebben
        een zonnetje kan flink herrie maken ja,maar vaak als je een tamme hebt is dat al een stuk minder
        het ligt natuurlijk ook aan je buren en aan de aankleding van je woning zoals heb je gordijnen,een tapijt,dingen aan de muur,alles werkt geluidsdempend,als je bijvoorbeeld alleen laminaat en lamellen hebt zal het meer doorklinken
        het lijkt me wel een kostbare kwestie als je er eentje zou importeren
        als je hier wat zou kunnen vinden en je wilt het zou ik er een vakantie van maken,denk dat makkelijker zou zijn,weet niet wat voor regels er zijn voor de invoer dan

        Comment


        • #9
         Hoi Milaja, bedankt voor je reactie.

         De invoerrechten zijn niet lastig. De meeste papegaaien kan je zonder enige papieren de grens overbrengen (toen ik vanuit Nederland naar Zweden verhuisde heb ik ook mijn aga meegenomen. Hij had geen papieren en was niet eens geringd).

         Het is alleen lastiger als je gaat vliegen. Dan moet je wel een paspoort, gezondheidsverklaring ed. meenemen. Als je een vliegreis boekt en je neemt je vogel mee kost dat 55-65 euro. Hoeveel het kost om je vogel te laten invoeren zonder zelf mee te reizen, weet ik niet. Zo diep ben ik er nog niet ingedoken

         De kweker waar ik vandaag contact mee heb gehad heeft geen handtamme vogels, maar volière vogels. Ik zou dan een jong van 2,5 maand kunnen kopen en deze zelf handtam moeten maken. Als ze minder herrie maken als ze handtam zijn is het misschien sowieso beter om een tamme uit Nederland te halen.

         Heb jij zelf ook een zonparkiet?


         Sent from my iPad using Tapatalk HD
         Cupido Sunny Mavina

         Comment


         • #10
          als de vogel 2,5 maand nog nooit een hand heeft gezien zou je er inderdaad een hele kluif aan krijgen om tam te maken en zou eentje die al tam is wel verstandiger zijn,zeker als het je eerste vogel is
          het zijn een soort van waakhonden,slaan aan bij wat ze denken dat onheil is en kunnen behoorlijk bijten als ze niet geheel tam zijn
          heb zelf nog 2 zonnetjes waarvan eentje super tam is,had er ooit 6
          jammer dat je zo ver woont anders had je eens kunnen komen kijken,ook naar andere soorten vogels hoe ze zijn

          Comment


          • #11
           Het wordt niet mijn eerste vogel . Heb 15 jaar aga's gehad en ben nu verliefd op zonnetjes geworden. De aga's die ik heb gehad waren niet handtam, maar een zon handtam maken lijkt me idd lastiger.

           Ik vind het ook jammer dat ik niet bij iemand langs kan gaan die zonnetjes heeft om te kijken (en te luisteren &#128539. Ik heb natuurlijk wel eens zonparkieten in een vogelpark gezien en op YouTube, maar het blijft lastig om te bepalen hoe het binnen in een kamer klinkt. Maar ik zal in Zweden eens op een papegaaienforum vragen of er mensen in de buurt een zonparkiet hebben.

           Als we besluiten er een aan te schaffen, dan iig een tamme. Bedankt voor je reacties
           Cupido Sunny Mavina

           Comment


           • #12
            Hooi,

            Ik heb nu sinds 4 maanden een zonparkiet (hij is nu een half jaar ongeveer) en binnen een maand was hij handtam, alleen kost dit wel erg veel energie (we zijn er een maand lang bijna de hele dag mee bezig geweest). Nu is hij super lief, wilt hij alleen maar kroelen en kusjes geven. Wat wel opvalt is dat iedere week zijn speelgoed moet worden omgewisseld anders gaat hij schreeuwen. En dat kan hij hard ik woon in een rijtjeshuis en als hij gilt hoor je dat 200 meter verderopzelf nog. Maar met voldoende aandacht en afleiding in zijn kooi kan je dat onder controle houden. Straffen helpt ook als hij schreeuwd (bv onder een doek of een tik op zn snavel, natuurlijk niet hard). Het zijn geweldige vogels echte clowntjes, maar je moet wel weten waar je aan begint. Mijn zonparkiet (appie) en mijn agapornis (Bella) zijn nu de grootste maatjes.

            Comment


            • #13
             Wat leuk dat jullie ook een baby zonparkiet hebben . Hebben jullie buren last van het geluid of niet? Als hij schreeuwt, is dat dan een paar keer een schreeuw op een hele dag of vaker of onder een langere tijd?

             Ik ben me er degelijk van bewust dat ze veel herrie kunnen maken, dat is ook de enigste reden dat ik niet gelijk een zonnetje heb gekocht.

             Wij wonen in een goed geïsoleerd appartement. Ik hoor nooit geluiden van de buren, terwijl er ook kinderen en honden wonen. Mijn ouders wonen in een rijtjeshuis en die buren hoor je veel meer.

             Waar heb jij je zon gekocht?
             Cupido Sunny Mavina

             Comment

             Ads onder in topics

             Collapse
             Working...
             X