Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Agapornis fluit zachter dan normaal

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Agapornis fluit zachter dan normaal

  Ons ongeveer 3 jaar oude popje fluit sinds gisteren anders. Normaal gesproken komt er veel volume uit als ze tjilpt zoals je van een Agapornis mag verwachten. Maar nu klinkt het heel wat zachter. Het is een Roseicolli maar ze klinkt meer als een Fischeri maar dan zachter, meer het volume van een grasparkiet. Het gedrag van Frits is niet anders dan normaal, gewoon lekker levendig. Vleugels gebruiken tijdens het fluiten. Hoewel, normaal gedrag niet helemaal....

  De laatste tijd is ze wat happeriger, ze is wat meer territoriaal. Je mag met je hand in haar kooi komen maar als je haar uit de kooi wil 'scheppen' wil ze nogal eens bijten, dat deed ze voorheen nooit. Terwijl als je je hand in de kooi houdt en ze springt zelf in je hand, dan is bijt ze niet (ze gaat altijd onderin de kooi zitten als je naar de kooi toe loopt; nestdrang denk ik want ze heeft in het verleden op die plek onder in de kooi al een paar keer een ei gelegd vorig jaar)

  Maar het fluiten vind ik toch wel vreemd. Is het gewoon gedrag wat hoort bij een 3 jarig popje (wat botergeil is, maar dat was ze vorig jaar ook al, toen floot ze niet anders). Is ze ziek?

 • #2
  Eergisteravond was voor het eerst duidelijk dat er iets mis was met Frits. Gisteren ben ik naar de dierenspeciaalzaak geweest om informatie in te winnen. Ik heb druppels tegen parasieten mee gekregen en een spuitbus.

  Thuis heb ik de kooi (inclusief speeltjes) volledig schoon gemaakt, gestoomd en met de spray onder handen genomen. Frits heb ik de anti-parasietendruppels in de nek gedruppeld (kon gelukkig zonder handschoenen; ze liet het gewoon toe zonder te bijten).

  Vandaag is het volume van Frits nog verder terug gezakt; er komt nu bijna helemaal geen geluid meer uit. Ze eet gelukkig nog wel goed, ze is nog steeds levendig, gedrag is verder niet anders.

  Maar het lijkt erop dat het gaat om een luchtzakmijt ofzo, in ieder geval een mijt die in de luchtwegen zit. De eerste symptomen zijn stemverlies en snavel afvegen. Later kan er ook niezen, kopschudden, met open bek ademen en rochelen optreden, zie ik op een website staan. Bij Frits is het eigenlijk alleen nog maar het stemverlies. Ik hoop dus dat we er daarmee mooi op tijd bij zijn.

  Comment


  • #3
   Frits is overleden

   We zijn 4 dagen weg geweest. Frits had een vakantieadresje in de dierenwinkel waar we haar vandaan hebben. Ze stond met de kooi op de balie en kreeg alle aandacht. Tijdens onze afwezigheid hebben we 2x bericht gehad hoe het ging met Frits. Dat was telkens, op het stemgeluid na, gewoon goed. Goed gehumeurd, levendig en wilde ook gekroeld worden.

   Toen we haar gisteren ophaalden uit de dierenwinkel was ze ook goed te pas en blij ons te zien. Er kwam wat meer geluid uit dan afgelopen vrijdag. Dus dat gaf de burger moed.

   Gisteravond echter zag onze jongste dochter dat Frits moeite had met poepen. Ze perste wel maar er kwam niets uit. Ook begon ze wat later te piepen met de ademhaling. Nog wat later heb ik haar maar uit de kooi gehaald en haar afwisselend gedompeld in warm en koud water, kontje gemasseerd met vaseline maar poep kwam er niet uit.

   Vanmorgen zat ze met de vleugels wijd dus hebben we dierenartsen gebeld om te vragen of ze ervaring hadden met agaporniden. Bij de 3e praktijk had ik beet en kon er om 9:15h terecht. Dus met kooi en al in de auto. Maar nog voor we de wijk uit waren hoorde ik Frits wild heen en weer rennen (ze was geen stresskip die bang was voor verplaatsingen; dat boeide haar allemaal maar weinig dus dit was geen 'reisstress') en niet veel later was het stil. Dus direct de auto een zijstraat in gereden om te kunnen stoppen. En helaas, Frits lag op haar ruggetje. We waren te laat, ze was overleden.

   Heel jammer, Frits was een schatje, beet bar weinig en was een allemansvriendje.

   Comment


   • #4
    heel spijtig dit
    ik denk dat je wel goed hebt gehandeld met de wisselbaden ed,denk aan legnood,zeker ook het veranderde gedrag daarvoor
    je had zeker geen warmte lamp,daar had ze onder gemoeten daarna,maar mss had dat ook niet meer geholpen,je hebt gedaan wat je kon
    sterkte ermee

    Comment

    Ads onder in topics

    Collapse
    Working...
    X