Ads boven in topics

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Onregelmatig eieren leggen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Onregelmatig eieren leggen

    Hallo allemaal,

    Ik heb in totaal 5 agapornissen in 1 binnen voliere. Waarvan 2 koppels. 1 kopel genaamd ipod (man) en digi (pop). Vorige week (10/12) heeft digi haar eerste ei gelegd. Heb toen meteen een broedhok gekocht, nest materiaal en voeding met extra vitamine. Digi en ipod waren meteen druk in de weer om het nest te makan. Twee dagen later (12/12) heb ik nog een ei gevonden.

    Digi was meteen gaan broeden na het tweede eitje, maar toen ik de volgende dag keek, was er alleen maar 1 ei! Het tweede eitje was nergens te bekennen. Misschien kapot, verstopt en opgegegeten? Mijn eerste vraag is: hebben jullie enig idee of ze dit uberhaupt weleens doen, hun ei opeten?

    Het gedrag van ipod en digi is normaal. Ze zorgen goed voor elkaar en digi zit nog vaak in haar broedhok.

    Sinds het eerste eitje is Baby, de agapornis zonder partner erg onrustig. Hij staat de heledag voor het broedhokje en wilt zelfs naar binnen. Ook valt hij vaak ipod en digi aan. Mijn vraag volgende vraag is: waarom dit hij dit? Kan het (ook) de vader van het ei zijn?

    Twee dagen geleden heb ik Baby in een aparte kooi gezet, zodat de andere twee dan rustig hun gang kunnen gaan. Het andere koppel dat in de kooi zit doet niks. Dat zijn nico en oki... nico is al iets van 16 jaar en erggg tam, oki is zijn maatje van ong. 5 jaar.

    Intussen is er een week voorbij gegaan, ik heb niet meer zoveel hoop op het eerste eitje. Het ligt er nog wel. Een paar dagen geleden heb ik mijn vogels, ipod en digi zien paren, dit meerdere keren op een dag. Gisteren zag ik dat digi heel erg moe was, ook was ze erg dik. Ik heb er een paar uurtjes geobserveerd en er gebeurde niks. Ik had haar opgepakt en ik kon zien dat er een eitje aankomt. Ik was bang dat er sprake was van legnood. Op forums had ik gelezen dat je de cloaca moest laten schrikken met koud water. Ik heb dit gedaan en meteen daarna kwam er veel ontlastig uit. Heb haar toen maar met rust gelaten. Voordat ik naar bed ging ben ik nog een keer wezen kijken en zag toen dat ze weer een ei heeft gelegd. De ei is vrij groot, vergeleken met haar vorige eieren. Zou deze wel bevrucht zijn?

    Ik ben benieuwd, hoop dat ze dit keer weer wel een goed legsel heeft Het gaat om 5 roseicollies.

    Ben benieuwd naar de reacties. Bedankt alvast!

  • #2
    hallo,

    ja een heel verhaal dus,

    2 koppels in 1 vlucht gaat meestal niet goed, bij jouw tot nu toe dus gelukkig wel.
    dat ze gestopt is met leggen kan zijn omdat je na het eerste ei pas een broedgelegenheid heb gegeven.
    dat het 2 ei weg is kan zijn dat dit gebeurt is door het nest bouwen en is stuk gegaan dus.

    de grote van het ei zegt niet over of het wel of niet bevrucht is.

    en het onregelmatig eieren leggen komt dus waarschijnlijk doordat ze het eerste legsel afgebroken hebben
    Last edited by dijkkamp; 18-12-08, 12:19.
    ik weet niet alles maar doe mijn best

    Comment


    • #3
      Hier kan ik enkel mijn collega parkieten/papegaaienliefhebber in volgen. Ik zou het eerste ei (het oude) dan wel weghalen na eens met een klein lampje te hebben gecontroleerd of het wel bevrucht is of niet.

      Indien wel laten liggen natuurlijk.

      Ik zou opteren om 3 koppels samen te zetten, is beter dan twee maar als de ruimte groot genoeg is hoeft dit niet.

      mvg

      Comment


      • #4
        ik weet het niet zeker hoor, maar is het wel verstandig het eitje weg te halen als het niet bevrucht is? vaak kun je het eitje wel laten liggen ter bescherming ook voor de jongen die wel uitgekomen zijn.... beetje steun en zo worden ze minder gauw doodgedrukt toch?

        groetjes

        Comment


        • #5
          Hier is er maar 1 ei en er zit bijna een week of meer tss het nieuwe grotere ei.
          Uit ervaring weet ik dat zulke eieren niet bevrucht zijn (hier toch nog nooit). Heb hier 1 pop die altijd zulke grote eieren legt maar zij is dan ook top qua formaat en daardoor zulke eieren en bevrucht.

          mvg

          Comment

          Ads onder in topics

          Collapse
          Working...
          X